Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z kurczakiem są najszybszą i dającą największe możliwości kulinarne potrawą grillową. Ten przepis na szaszłyki z cukinią inspirowany jest słoneczną Grecją za sprawą dodania do potrawy plasterków cytryny. Przygotuj szaszłyki na pożegnania lata, a Twoi goście będę chcieli je także w środku zimy. Bez obaw przyrządzisz to danie na klasycznej patelni grillowej lub w piekarniku.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6149
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6149
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól i pieprz. Odlej około 4 łyżki marynaty do miseczki, ponieważ przyda się później. Pokrój kurczaka w około 2 cm kawałki i wrzuć do marynaty, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Umyj cukinię, obierz cebulę i porządnie wyszoruj cytrynę. Wszystkie składniki pokrój w plasterki.
Namocz patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie (przez 30 minut) i nabijaj na nie poszczególne składniki szaszłyków: cukinię, cebulę i kurczaka. Dołącz po dwa plasterki cytryny na każdy patyczek. Skrop pozostawioną marynatą szaszłyki i ułóż na grillu. Podczas grillowania obracaj szaszłyki z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Powinno to potrwać około 20 minut. Zimą możesz usmażyć szaszłyki na patelni lub upiec je w piekarniku (około 20 minut w 180-200 °C).
Podawaj szaszłyki jeszcze gorące w towarzystwie sosu tzatziki i sałatki z pomidorów, cebuli i mięty.