Do góry

Dania główne Przepis na:

Szaszłyki wieprzowe z grilla

Szaszłyki wieprzowe z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4524

Dodano:

Odsłon: 10584

Pogoda się poprawia, weekend za pasem, więc trzeba by coś z grilla... Karkówka. Na sposób tradycyjny już się trochę przejadła. Kiełbaski... nie przepadam. Jarzynki - pycha, ale zjadłbym kawał mięcha. Więc karkówka. Ale w postaci szaszłyków.

Składniki

  • karkówka - 1/2 kg
  • boczek wędzony - 1/4 kg
  • cebula - 2 - 3 duże
  • musztarda (najlepiej bawarska) - pół słoiczka
  • oliwa lub olej - 1/4 szklanki
  • piwo - 1/4 szklanki
  • peklosól (lub gotowa sól zmiękczająca mięso) - ćwierć łyżeczki
  • czosnek - 2 ząbki roztarte z solą
  • kminek, kolendra - po dużej szczypcie
  • pieprz ziarnisty - mała łyżeczka
  • majeranek - łyżeczka suszonego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szaszłyki wieprzowe z grilla

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w duże kawałki. Boczek pokrój w półcentymetrowe plastry, cebulę podobnie.
    Przyprawy i zioła utrzyj w moździerzu. Musztardę, oliwę i utarte przyprawy wymieszaj dokładnie z piwem.
    Mięso przełóż do miski i zalej marynatą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 3 - 4 godziny do lodówki. Ja czekam do jutra. Od czasu do czasu zamieszaj mięso w marynacie.

  2. Zamarynowane mięso nabij na (wcześniej namoczone w wodzie) patyczki lub metalowe szpadki - na przemian: mięso, cebula, boczek.
    Piecz na rozgrzanym grillu, najlepiej pod przykryciem.
    Podawaj w towarzystwie np sałatki tabule z kaszki kuskus lub z warywami z grilla.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 17 lipca 2013 Jak dla mnie mięcho i marynata fajne tylko brakuje mi tu warzyw a zwłaszcza o tej porze roku jak grilluje na dworze a półki sklepowe urywają się od nowalijek. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń