Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy uwielbiają szaszłyki. Na szczęście nie trzeba już ich nabijać na szable, jak pierwotnie robili to Tatarzy Krymscy, a ognisko na stepie można zastąpić ogrodowym grillem. Szaszłykowym mistrzem może zostać każdy, nawet ten, kto jest dopiero na początku drogi kulinarnych podbojów. Szaszłyk oznacza „coś na ząb”, a kluczem do jego sukcesu jest wyrazista marynata. Ta zasada dotyczy także tych szaszłyków z papryką.
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z musztardą, sokiem z połowy cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową posiekanej papryczki chili (jeśli preferujesz ostrzejsze dania, użyj całej) oraz suszonymi ziołami. Umyj i osusz mięso z kurczaka i pokrój w około 3 cm kawałki. Wrzuć mięso do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw na 2 dwie godziny do lodówki.
Umyj paprykę, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w proporcjonalne do kurczaka kawałki. Obierz cebulę i pokrój w plasterki.
Namaczaj patyczki szaszłykowe w ciepłej wodzie przez 30 minut. Wyjmij kurczaka z lodówki. Naprzemiennie nabijaj składniki szaszłyków na patyczki: kurczak, papryka, cebula, aż do momentu wyczerpania składników.
Grilluj na grillu przez około 25 minut obracając szaszłyki z każdej strony. Możesz także upiec danie w piekarniku. 25 minut w piecu nagrzanym do 180° C powinno wystarczyć.
Podawaj szaszłyki jeszcze gorące, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami. Szaszłyki z papryką najlepiej smakują z klasycznym ketchupem lub sosem koperkowym na bazie jogurtu.
Te szaszłyki to świetnie urozmaicenie na grilla. Są pyszne i wyglądają genial...
Odsłon: 1266
Uwielbiam szaszłyki z grilla, u mnie zawsze są kolorowe i różnorodne. Tym raz...
Odsłon: 1171
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 53
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 17
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 5935
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 461
Lekka i pyszna o niezapomnianym smaku.
Odsłon: 53
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 17
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 36
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 5935
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 461
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z musztardą, sokiem z połowy cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową posiekanej papryczki chili (jeśli preferujesz ostrzejsze dania, użyj całej) oraz suszonymi ziołami. Umyj i osusz mięso z kurczaka i pokrój w około 3 cm kawałki. Wrzuć mięso do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw na 2 dwie godziny do lodówki.
Umyj paprykę, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w proporcjonalne do kurczaka kawałki. Obierz cebulę i pokrój w plasterki.
Namaczaj patyczki szaszłykowe w ciepłej wodzie przez 30 minut. Wyjmij kurczaka z lodówki. Naprzemiennie nabijaj składniki szaszłyków na patyczki: kurczak, papryka, cebula, aż do momentu wyczerpania składników.
Grilluj na grillu przez około 25 minut obracając szaszłyki z każdej strony. Możesz także upiec danie w piekarniku. 25 minut w piecu nagrzanym do 180° C powinno wystarczyć.
Podawaj szaszłyki jeszcze gorące, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami. Szaszłyki z papryką najlepiej smakują z klasycznym ketchupem lub sosem koperkowym na bazie jogurtu.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Dania główne
Wieprzowina długo pieczona, rwana / pulled pork
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 245
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 1265