Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polacy uwielbiają szaszłyki. Na szczęście nie trzeba już ich nabijać na szable, jak pierwotnie robili to Tatarzy Krymscy, a ognisko na stepie można zastąpić ogrodowym grillem. Szaszłykowym mistrzem może zostać każdy, nawet ten, kto jest dopiero na początku drogi kulinarnych podbojów. Szaszłyk oznacza „coś na ząb”, a kluczem do jego sukcesu jest wyrazista marynata. Ta zasada dotyczy także tych szaszłyków z papryką.
Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1646
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1125
Polecam.
Odsłon: 1178
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1646
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1125
Składniki
Przygotuj marynatę. Połącz oliwę z musztardą, sokiem z połowy cytryny, miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową posiekanej papryczki chili (jeśli preferujesz ostrzejsze dania, użyj całej) oraz suszonymi ziołami. Umyj i osusz mięso z kurczaka i pokrój w około 3 cm kawałki. Wrzuć mięso do marynaty, przykryj folią spożywczą i wstaw na 2 dwie godziny do lodówki.
Umyj paprykę, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w proporcjonalne do kurczaka kawałki. Obierz cebulę i pokrój w plasterki.
Namaczaj patyczki szaszłykowe w ciepłej wodzie przez 30 minut. Wyjmij kurczaka z lodówki. Naprzemiennie nabijaj składniki szaszłyków na patyczki: kurczak, papryka, cebula, aż do momentu wyczerpania składników.
Grilluj na grillu przez około 25 minut obracając szaszłyki z każdej strony. Możesz także upiec danie w piekarniku. 25 minut w piecu nagrzanym do 180° C powinno wystarczyć.
Podawaj szaszłyki jeszcze gorące, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami. Szaszłyki z papryką najlepiej smakują z klasycznym ketchupem lub sosem koperkowym na bazie jogurtu.