Ewa_Gotuje

Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wyczekuje przede wszystkim grillowego klasyka, czyli pysznej kiełbasy. Niestety nie każda nadaje się do pieczenia na ogniu. Sprawdź, jaką kiełbasę wybrać na grilla.

Jaka kiełbasa na grilla? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiełbasa to uniwersalny przysmak, który znany jest od dawna. Polska słynie z jej produkcji od XIV wieku, natomiast na stołach naszych przodków zagościła wiele lat wcześniej. Co ciekawe, w czasach saskich tajniki robienia kiełbasy były pożądaną umiejętnością. Podobno kucharz szlachecki musiał znać 12 sposobów przyrządzenia kiełbasy, z kolei pański - aż 24 takie metody.

Kiełbasa to rodzaj wędliny produkowany z mielonego mięsa lub podrobów z dodatkiem ziół czy przypraw. Istnieje wiele rodzajów tego przysmaku, które różnią się pomiędzy sobą rozmiarem, poziomem zmielenia mięsa, stopniem pikantności czy zawartością tłuszczu i wody.

Sprawdź także: Z czym zrobić szaszłyki na grilla? 10 najlepszych pomysłów na prostą przekąskę

Jaka kiełbasa na grilla? Zwróć uwagę na zawartość wody   

Wybierając kiełbasę na grilla, należy przede wszystkim pamiętać o podstawowym podziale, ze względu na trwałość i zawartość wody. Kiełbasy dzieli się na:

  • trwałe - zawierają 36 proc. wody. Zaliczamy do nuch kabanosy, salami oraz suchą myśliwską;
  • półtrwałe - o zawartości wody pomiędzy 36 proc. a 56 proc. Kiełbasy tego typu to polska, krakowska oraz jałowcowa;
  • nietrwale - kiełbasy o największej zawartości wody, nawet do 72 proc. Do tej kategorii zaliczamy parówki, a także kiełbasę białą i śląską.

Zasada jest prosta: im mniej wody zawiera kiełbasa, tym będzie twardsza, a przygotowana na grillu może stać się zbyt sucha. Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa zwyczajna lub biała. Podczas grillowania nadmiar wody w produkcie odparuje, co sprawi, że kiełbasa będzie pyszna i soczysta. 

Jaka kiełbasa na grilla? Stopień rozdrobienia mięsa ma znaczenie   

Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić szczególną uwagę, jest stopień rozdrobienia mięsa. W tym przypadku wyróżniamy:

  • kiełbasy homogenizowane - o stopniu rozdrobienia mniej niż 3 mm, gdzie mięso jest homogenizowane na urządzeniach masarskich. Do tej grupy zalicza się parówki i mortadele;
  • kiełbasy drobno rozdrobione - cząstki mięsa o wielkości od 3 do 5 mm. Wyroby tego typu to salami oraz metka;
  • kiełbasy średnio rozdrobione - wielkość rozdrobionych cząstek mięsa wynosi od 5 do 20 mm. Do tej grupy należy kiełbasa zwyczajna, toruńska, jałowcowa, a także kabanosy;
  • kiełbasy grubo rozdrobione - wsad mięsno-tłuszczowy to cząstki o grubości ponad 20 mm. To m.in. kiełbasa krakowska oraz dębicka.     

Prawda jest taka: im bardziej rozdrobiona kiełbasa, tym gorzej. Istnieje spore prawdopodobieństwo, że wyroby drobno zmielone będą charakteryzowały się niską jakością. Czasami nieuczciwi producenci dorzucają do zmielonego wsadu właściwie wszystko. Dobrej jakości kiełbasa powinna w swoim składzie mieć minimum 60 proc. mięsa. Najlepsze do grillowania są wyroby grubo lub średnio rozdrobione, najlepiej w naturalnym jelicie. Idealnie sprawdzi się biała kiełbasa.

Kiełbasa na grilla - przed zakupem sprawdź skład

Wybierając kiełbasę na grilla, szczególną uwagę należy zwrócić na jej skład. Najlepiej kupować produkty w sprawdzonych miejscach, w których mamy większą pewność, że mięso jest świeże i wysokiej jakości. Istnieje kilka wskazówek, które warto znać przed zakupem kiełbasy na grilla:

  1. Lista składników znajdujących się na etykiecie produktu powinna być jak najkrótsza. Najlepiej jest, gdy zawiera tylko mięso, tłuszcz i przyprawy (sól, pieprz, czosnek).  
  2. Najlepiej kupować kiełbasę w naturalnej osłonce (z jelita wieprzowego), którą można zjeść.
  3. Unikaj kiełbas w gotowych marynatach, ponieważ najczęściej są złej jakości, a nawet przeterminowane. Znacznie bezpiecznie przyprawić je wedle własnego uznania.
  4. Nie kupuj kiełbas z białkiem sojowym i pszennym, które tworzą objętość i masę produktu.
  5. Glukoza (cukier), skrobia ziemniaczana oraz glutaminian monosodowy, czyli wzmacniacz smaku również świadczą o gorszej jakości produktu.
  6. W składzie kiełbasy nie może być tzw. saletry, czyli soli skalnej, która podczas grillowania wydziela niebezpieczne dla naszego zdrowia, rakotwórcze związki.

W przypadku wędlin jakość bardzo często idzie w parze z ceną, dlatego nie warto zbytnio oszczędzać na kiełbasie na grilla. Złej jakości mięso nie tylko nie sprawi przyjemności w jedzeniu, lecz także może powadzić do zatrucia pokarmowego.

Jak grillować kiełbasę?  

Dobrej jakości kiełbasa na grilla nie wymaga specjalnego doprawiania. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować, wyrób mięsny można posmarować przeciętym wzdłuż ząbkiem czosnku lub kawałkiem cebuli. Ponadto kiełbasę można posypać majerankiem, ziołami prowansalskimi, sproszkowaną papryką lub gotową mieszanką przypraw do grilla. Przed grillowaniem kiełbasę powinno się wyjąć z lodówki, żeby mogła nabrać temperatury pokojowej, dzięki czemu unikniemy przypalonej skórki.

Czy nacinać kiełbasę na grilla? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W przypadku niezbyt tłustej kiełbasy warto pominąć jej nacinanie, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Można natomiast delikatnie nakłuć ją widelcem lub szpikulcem, aby nie pękała. Porcje zawierające dużo tłuszczu, warto naciąć. Najlepiej wykonać płytkie, niezbyt częste nacięcia pod skosem lub na krzyż, dzięki temu tłuszcz z kiełbasy będzie intensywnie wyciekał, co pozwoli pozbyć się jego nadmiaru.    

Kiełbasę smażymy na rozgrzanym grillu, przesmarowanym olejem roślinnym. Czas potrzebny na grillowanie to 7-8 minut z każdej strony. Gotowe kiełbaski najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami, świeżymi warzywami oraz sosami.



Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29754

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 157

30 min
6
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 859

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0