Dania jednogarnkowe

Majówka kojarzy się z odpoczynkiem, wyjazdami i wiosennym słońcem. Jest jeszcze coś, na co czekają miliony Polaków - to aromatyczny zapach kiełbaski i szaszłyków z grilla. Jeśli nie masz pomysłu, z czym zrobić szaszłyki na grilla, zapraszamy po dawkę inspiracji.

Z czym zrobić szaszłyki na grilla? Najlepsze połączenia składników | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Na grill można wrzucić wiele smakowitości. Kiełbaski, karkówkę, pierś z kurczaka, kaszankę, a nawet ser camembert, który rozpłynie się w ustach. Dużym zainteresowaniem cieszą się także przekąski przyrządzone z kilku składników. Klasyczne szaszłyki z grilla to kolorowa przekładanka kawałków mięsa i warzyw, ewentualnie owoców. Na drewniane patyczki układa się składniki, posypuje przyprawami, następnie piecze lub grilluje. Jeśli nie wiesz, co dodać do szaszłyków, aby były proste w przygotowaniu, ale pyszne, zainspiruj się naszymi 10 pomysłami.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby mięso na grillu nie wysychało? Będzie miękkie i soczyste

Jakie mięso do szaszłyków?

Szaszłyki można przełożyć cebulą, papryką, cukinią, kawałkami kurczaka, boczkiem, a nawet dodać owoce. Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne rodzaje mięsa: jagnięcinę, wołowinę, drób, wieprzowinę. Mięso zamarynowane dzień wcześniej uzyska idealny smak i aromat.

Na szaszłyki najlepiej nadaje się mięso, które podczas pieczenia nie wyschnie zbyt szybko, niekoniecznie chude. Klasyczna wersja to szaszłyki z baraniny lub jagnięciny, ale dobre jest także mięso z udźca indyka i łopatki wieprzowej. Jakimi przyprawami doprawić szaszłyki? Najczęściej wykorzystywana jest przyprawa do potraw z grilla, czyli mieszanka czosnku, kolendry, papryki słodkiej, pieprzu czarnego, majeranku, jałowca, gałki muszkatołowej, gorczycy, ziela angielskiego oraz liścia laurowego.

Co dodać do szaszłyków?

Na drewniany patyczek nałóż składniki, które uwielbiasz. Najlepiej sprawdzi się papryka, pieczarki, cebula, morele, śliwki, plasterki ananasa, pomidorki koktajlowe, młode ziemniaczki, kawałki wędzonego sera. W zależności od dodatków i sosów możesz dobierać je w taki sposób, aby dopasować smaki dla wszystkich gości. Jeśli wśród bliskich jest osoba, która nie lubi mięsa, postaw na szaszłyki warzywne lub rybne i podaj je wyśmienitym dressingiem.

10 przepisów na proste szaszłyki

Masz dużo pomysłów na to, co dodać do szaszłyków i nie wiesz, na co się zdecydować? Zachęcamy do skorzystania z 1 z 10 przepisów na proste szaszłyki, z których przygotowaniem poradzi sobie naprawdę każdy - nawet początkujący miłośnik grilla.

Pierwsza propozycja to absolutny klasyk, który musi się pojawić podczas grillowania. Soczyste szaszłyki z mięsem z kurczaka, papryką, czerwoną cebulą oraz cukinią z pewnością skuszą każdego. Podane z koperkowym sosem smakują rewelacyjnie.

1. Klasyczne szaszłyki z grilla

 Klasyczne szaszłyki z grilla Zobacz przepis

Klasyczne szaszłyki z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Budżetowy przepis na szaszłyki z kiełbasą spodoba się wszystkim, którzy chcieliby podać ten rodzaj mięsa, jednak w nietypowym wydaniu. Takiej przekąski - obowiązkowo z dodatkiem cebuli, ale też papryki, cukinii, kabaczka czy pieczarek - jeszcze nie jedliście.

2. Szaszłyki z kiełbasą

 Szaszłyki z kiełbasą Zobacz przepis

Szaszłyki z kiełbasą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Połączenie smaków zupełnie jak w pizzy hawajskiej - pojawia się tu trochę słodyczy i wytrawnych aromatów. Owoce z grilla to wspaniały i nieszablonowy pomysł dodatku do szaszłyków. Dla miłośników kulinarnych eksperymentów będą jak najbardziej wskazane.

3. Szaszłyki z kurczaka i ananasa

 Szaszłyki z kurczaka i ananasa Zobacz przepis

Szaszłyki z kurczaka i ananasa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Przejadły ci się już szaszłyki z drobiu, ale lubisz klasyczny smak gyrosa? Postaw zatem na delikatne, dobrze doprawione i rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe. Do przyrządzenia takich szaszłyków wystarczą cztery łatwo dostępne składniki. Mięso na ruszcie też nie spędzi zbyt dużo czasu - wystarczy po kilku minut z każdej ze stron i gotowe.

4. Szaszłyki gyros z polędwiczek

 Szaszłyki gyros z polędwiczek Zobacz przepis

Szaszłyki gyros z polędwiczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wśród 10 przepisów na proste szaszłyki nie może zabraknąć też opcji wegetariańskiej. Jest szybsza i prostsza w przygotowaniu. Może służyć zarówno jako danie główne dla wegetarian, jak i przystawka do steku czy karczku dla mięsożerców. Wśród składników znalazły się m.in. słodki i oryginalny batat czy swojskie, soczyste pomidorki. 

5. Szaszłyki warzywne na grilla

 Szaszłyki warzywne na grilla Zobacz przepis

Szaszłyki warzywne na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jest duża szansa na to, że nie próbowałeś jeszcze szaszłyka rybnego. Ten z łososiem rozpływa się w ustach i świetnie syci. Warto przygotować jeszcze sos śmietankowy z chrupiącym szczypiorkiem, który podkręci smak i dopełni całości. 

6. Kolorowe szaszłyki z łososiem

 Kolorowe szaszłyki z łososiem Zobacz przepis

Kolorowe szaszłyki z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Siódmy pomysł bazuje na zamienniku mięsa, czyli serze halloumi. To źródło białka, które pod wpływem grillowania będzie idealnie „skrzypieć” pod zębami. Sekretem dobrego smaku jest też marynata ziołowa, nadająca wszystkim składnikom niezwykłej soczystości.

7. Szaszłyki z serem halloumi

 Szaszłyki z serem halloumi Zobacz przepis

Szaszłyki z serem halloumi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W zestawieniu nie powinno też zabraknąć bardziej tradycyjnej wersji szaszłyków, czyli tych przyrządzanych z karkówką. Jeśli zależy ci na przetestowanym przepisie, skorzystaj z poniższego. Mięso wychodzi miękkie, ale wciąż soczyste i pełne aromatu.

8. Szaszłyki z karkówki

 Szaszłyki z karkówki Zobacz przepis

Szaszłyki z karkówki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wśród 10 przepisów na proste szaszłyki nie mogliśmy pominąć przekąski o nieco orientalnej nutce. Yakitori to japońska potrawa z kilkusetletnią tradycją. Można ją opisać jako drobiowy szaszłyk, podawany ze specjalnym sosem (na bazie azjatyckich alkoholi, sosu sojowego i cukru). W charakterze dodatków często występują grzyby i warzywa. 

9. Szaszłyki Yakitori

 Szaszłyki Yakitori Zobacz przepis

Szaszłyki Yakitori / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niewiele osób próbuje grillować owoce morza, a szkoda, bo smakują naprawdę pysznie. Szaszłyki rybne, z przegrzebkami czy skorupiakami to niecodzienny pomysł, który świetnie sprawdzi się również podczas majówki. Chrupiące krewetki z warzywami i owocami to jedna z propozycji podania.

10. Grillowane szaszłyki z krewetkami

 Grillowane szaszłyki z krewetkami Zobacz przepis

Grillowane szaszłyki z krewetkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 169

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1601

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 349

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8