Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szaszłyki z kiełbasą to jeden z głównych bohaterów sezonu grillowego. Można przygotować je na wiele sposobów – obowiązkowo z dodatkiem cebuli, ale też papryki, cukinii, kabaczka czy pieczarek.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11859
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16080
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5097
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11859
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16080
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5097
Składniki
Pokrój kiełbasę w grube plasterki (około 1 cm grubości). Na podobnej wielkości kawałki pokrój boczek. Umyj papryki i usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na kawałki o boku mniej więcej równym średnicy plastrów kiełbasy. Obierz cebule, przekrój na pół i rozdziel poszczególne warstwy. Pokrój je na takie same kawałki jak paprykę.
Na kilka minut zanurz patyczki do szaszłyków w wodzie – dzięki temu nie będą przypalać się podczas grillowania. Możesz też użyć metalowych szpadek. Ponadziewaj na patyczki przygotowane składniki – na przemian kawałki mięsa i warzyw.
Połącz wszystkie składniki marynaty. Rozprowadź ją po całej długości szaszłyków za pomocą silikonowego pędzelka. Odłóż szaszłyki na około pół godziny. Tak przygotowane możesz ugrillować lub upiec w piekarniku nagrzanym do 200°C (wówczas piecz przez 20-30 minut).
Gotowe szaszłyki podawaj z ulubionymi sosami i sałatką ze świeżych warzyw. Smakują też wyśmienicie z pieczonymi ziemniakami.