Po masło, o ile nie jesteśmy weganami, sięgamy na co dzień. To dzięki niemu nasze potrawy nabierają odpowiedniego smaku i konsystencji. Jest tylko jeden warunek, zanim użyjemy go do potrawy, musi mieć odpowiednią konsystencję. Wierzcie lub nie, ale zbyt twarde lub za bardzo roztopione masło może całkowicie zepsuć nasze danie. Co zrobić zatem, aby było miękkie i kremowe tuż po wyjęciu z lodówki? Mamy na to kilka pomysłów!
Miękkie masło w kilka minut? Użyj mikrofalówki!
Najprostszym sposobem na szybkie zmiękczenie masła jest podgrzanie go w mikrofalówce. Trzeba jednak być tutaj bardzo ostrożnym, wystarczy chwila nieuwagi i zamiast kremowej konsystencji, uzyskamy płynną.
Należy zatem ustawić moc mikrofalówki na 50 proc., wybrać opcję rozmrażania i sprawdzać co pięć sekund czy masło osiągnęło pożądaną przez nas zwięzłość, przekręcając przy tym kostkę za każdym razem na inny bok.
Jak rozmiękczyć masło za pomocą kąpieli wodnej?
Również szybkim sposobem na twarde masło jest poddanie go kąpieli wodnej. Wystarczy, że zagotujesz wodę w rondelku, włożysz masło do miski, którą umieścisz na garnku. Wierzch przykryjesz folią aluminiową i pozostawisz na klika minut. W wyniku podgrzewania masło zmięknie.
„Sauna” - świetny sposób na twarde masło
Mały kawałek masła ocieplisz, przygotowując mu „saunę”. Wlej do szklanki lub miski wrzątek, który po minucie wylejesz. Następnie szklanką przykryj masło i odczekaj około pięciu minut. Po tym czasie bez problemu będziesz mógł przygotować swoje ulubione kanapki.
Jak łatwo rozsmarować masło na kromce?
Bardzo prostym patentem zapewniającym łatwe rozsmarowywanie się masła, które dopiero co wyciągnęliśmy z lodówki, jest użycie strunowego noża do serów. Z wyglądu przypomina on obieraczkę do warzyw i tak też powinniśmy go używać, ścinając górną powierzchnię masła na cienkie plasterki.
Drugą propozycją jest użycie zwykłego noża. Nic prostszego, przelej go wrzątkiem i gotowe! Obecnie na rynku można znaleźć tzw. noże termiczne, które ocieplają się dzięki trzymaniu w dłoni. To gadżet, dzięki, któremu będziesz mógł zapominać o dużo wcześniejszym wyciąganiu masła z lodówki.
Zainwestuj w pojemnik przeznaczony do przechowywania
Starą metodą, kiedy jeszcze nie każdy mógł pozwolić sobie na zakup chłodziarki było zalewanie pojemnika z masłem zimną wodą. Dzięki temu dłużej utrzymywało świeżość i zawsze było miękkie.
Dzisiaj producenci maselniczek prześcigają się w wymyślaniu systemów, które umożliwią przechowywanie masła w sposób pozwalający na sięganie po nie bez konieczności czekania wielu godzin, aż zmięknie. Warto śledzić nowości, w końcu to nie tylko znakomity gadżet, ale również ozdoba zastawy.
Zobacz także:
Masło ze smakiem. 7 sprawdzonych przepisów na domowe masło z dodatkami