Ewa_Gotuje

Jak w prosty i szybki sposób sprawić, by masło było miękkie?

Doskonale wiemy, że nie ma nic bardziej frustrującego niż próba rozsmarowania twardego masła na kromce pysznego chleba. Co zatem zrobić, żeby schłodzone szybko było miękkie?

Fot.123RF/Picsel

Po masło, o ile nie jesteśmy weganami, sięgamy na co dzień. To dzięki niemu nasze potrawy nabierają odpowiedniego smaku i konsystencji. Jest tylko jeden warunek, zanim użyjemy go do potrawy, musi mieć odpowiednią konsystencję. Wierzcie lub nie, ale zbyt twarde lub za bardzo roztopione masło może całkowicie zepsuć nasze danie. Co zrobić zatem, aby było miękkie i kremowe tuż po wyjęciu z lodówki? Mamy na to kilka pomysłów!

Miękkie masło w kilka minut? Użyj mikrofalówki!

Najprostszym sposobem na szybkie zmiękczenie masła jest podgrzanie go w mikrofalówce. Trzeba jednak być tutaj bardzo ostrożnym, wystarczy chwila nieuwagi i zamiast kremowej konsystencji, uzyskamy płynną.

Należy zatem ustawić moc mikrofalówki na 50 proc., wybrać opcję rozmrażania i sprawdzać co pięć sekund czy masło osiągnęło pożądaną przez nas zwięzłość, przekręcając przy tym kostkę za każdym razem na inny bok.

Jak rozmiękczyć masło za pomocą kąpieli wodnej?

Również szybkim sposobem na twarde masło jest poddanie go kąpieli wodnej. Wystarczy, że zagotujesz wodę w rondelku, włożysz masło do miski, którą umieścisz na garnku. Wierzch przykryjesz folią aluminiową  i pozostawisz na klika minut. W wyniku podgrzewania masło zmięknie. 

„Sauna” -  świetny sposób na twarde masło

Mały kawałek masła ocieplisz, przygotowując mu „saunę”. Wlej do szklanki lub miski wrzątek, który po minucie wylejesz. Następnie szklanką przykryj masło i odczekaj około pięciu minut. Po tym czasie bez problemu będziesz mógł przygotować swoje ulubione kanapki. 

Jak łatwo rozsmarować masło na kromce?

Bardzo prostym patentem zapewniającym łatwe rozsmarowywanie się masła, które dopiero co wyciągnęliśmy z lodówki, jest użycie strunowego noża do serów. Z wyglądu przypomina on obieraczkę do warzyw i tak też powinniśmy go używać, ścinając górną powierzchnię masła na cienkie plasterki.

Drugą propozycją jest użycie zwykłego noża. Nic prostszego, przelej go wrzątkiem i gotowe! Obecnie na rynku można znaleźć tzw. noże termiczne, które ocieplają się dzięki trzymaniu w dłoni. To gadżet, dzięki, któremu będziesz mógł zapominać o dużo wcześniejszym wyciąganiu masła z lodówki. 

Zainwestuj w pojemnik przeznaczony do przechowywania

Starą metodą, kiedy jeszcze nie każdy mógł pozwolić sobie na zakup chłodziarki było zalewanie pojemnika z masłem zimną wodą. Dzięki temu dłużej utrzymywało świeżość i zawsze było miękkie.

Dzisiaj producenci maselniczek prześcigają się w wymyślaniu systemów, które umożliwią przechowywanie masła w sposób pozwalający na sięganie po nie bez konieczności czekania wielu godzin, aż zmięknie. Warto śledzić nowości, w końcu to nie tylko znakomity gadżet, ale również ozdoba zastawy. 

Zobacz także:

Jak zrobić masło w domu?

Masło ze smakiem. 7 sprawdzonych przepisów na domowe masło z dodatkami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Światowe, ale wciąż proste. Pyszne przepisy Ewy Wachowicz

W 508. odcinku programu „Ewa Gotuje” prowadząca zdecydowała się pokazać widzom, jak prosto ugotować potrawy z różnych części świata. Odkryj przepis...

2
Quizy Wiosenna zagadka na spostrzegawczość. Co ukryło się wśród liści sałaty?

W czasie wolnym często rozwiązujesz łamigłówki oraz z chęcią testujesz swoją spostrzegawczość? Jeśli tak, koniecznie sprawdź swoje sokole oko i spr...

29
Informacje Pradawne delicje o leczniczym działaniu. Z kwiatów magnolii możesz zrobić ocet, sok a nawet kiszonki

Większość osób zachwyca się nimi, gdy widzą je na osiedlu lub w ogrodzie. Głównie przez piękne różowe kwiaty, które kwitną krótko, bo od marca do m...

6
Ewa gotuje Ewa Gotuje: sopa de ajo, cottage pie, szarlotka

Ewa Wachowicz w swoim kulinarnym show pokazuje, jak prosto można ugotować przysmaki z całego świata. W 508. odcinku „Ewa Gotuje” prowadząca przyrzą...

3