Dania jednogarnkowe

Masło to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w naszej lodówce. Trudno wyobrazić sobie przygotowanie kanapki bez tego istotnego składnika. Nie wspominając już o niektórych potrawach na ciepło. Masło smakuje wybornie i pasuje niemal do wszystkiego. Jakość tego sklepowego może jednak pozostawiać wiele do życzenia. Domowe masło klarowane czy zwykłe smakuje niebiańsko. Myślisz, że jego przygotowanie jest bardzo problematyczne? Udowodnimy ci, że nie!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Czy robić domowe masło?

- Co potrzeba do zrobienia masła?

- Jaki sprzęt jest potrzebny do robienia masła?

- Jak przygotować śmietanę na masło?

- Jak zrobić masło w domu?

- Jak zrobić domowe masło klarowane?

- Do czego używać domowego masła?

- Jak zrobić masło smakowe?

- Jakie są przepisy na domowe masło?

 

Przygotowanie domowego masła to rytuał - zdecydowanie można tak nazwać proces przygotowywania tego wyjątkowego składnika. Wcale nie chodzi o stopień skomplikowania tej czynności. Sprawdź, jak samemu zrobić masło krok po kroku.

 

Sprawdź także: Masło klarowane - co warto o nim wiedzieć?

Domowe masło - tak czy nie?

W dzisiejszych czasach, choć właściwie wszystko jesteśmy w stanie kupić w sklepie, coraz częściej lubimy przygotowywać niektóre popularne produkty sami. Tak jest z przetworami, pieczeniem chleba i... robieniem masła.

To ostatnie wydaje się bardzo trudne. Tymczasem wcale nie jest to tak skomplikowana czynność, jak może się wydawać. Trzeba tylko postarać się o wysokiej jakości składniki i trzymać się instrukcji. To wszystko!

Zobacz: Warzywa w maślanym dressingu

Co potrzeba do zrobienia masła?

Postanowiłeś zrobić masło samodzielnie? W takim razie od razu musimy cię pochwalić za wspaniałą decyzję. Uwierz, na pewno nie pożałujesz zrobienia domowego masła. Będzie smakować po prostu wybitnie - zupełnie inaczej (lepiej!) od sklepowej kostki. Zacznijmy od informacji, co potrzeba do zrobienia masła.

Przede wszystkim potrzebujesz śmietany. Proponujemy od razu przygotowanie jej sporej ilości. Zapewniamy cię, że domowe masło zniknie bardzo szybko. Lepiej zatem od razu przygotuj większość ilość, a na pewno nie pożałujesz. Weź np. 1000 ml śmietany 36%. Dodatkowo możesz przygotować inne składniki, które nadadzą wyrazu twojemu produktowi. Niektórzy lubią dodawać sól (na litr śmietany wystarczy pół łyżeczki masła), czosnek, albo np. zieleninę. Wszystko zależy od tego, co lubisz ty i twoja rodzina. Na początku przygotuj klasyczne masło, z dodatkami będziesz eksperymentować, gdy dojdziesz już do wprawy.

Z litra śmietany przygotuj niecałe 300 g masła. To około półtorej klasycznej kostki. Najlepiej pozyskać wiejską śmietanę od znajomego rolnika lub producenta. Nie wszyscy mają jednak możliwość dotarcia do takiego źródła. Wówczas wystarczy śmietana z marketu - ważne, by zawartość tłuszczu była wysoka i by w składzie nie było żadnych dodatkowych substancji. Pamiętaj, zasada jest prosta: im więcej tłuszczu w śmietanie, tym więcej domowego masła uzyskasz. Miej to na uwadze.

Domowe masło - potrzebny sprzęt

Śmietana to najważniejsza rzecz w przygotowaniu domowego masła - to oczywiste. Trudno ci będzie jednak wyczarować ten pyszny produkt bez odpowiedniego sprzętu. Nie chodzi tutaj jednak o nie wiadomo jak profesjonalne urządzenia. Będą ci potrzebne następujące rzeczy:

  • mikser z końcówkami (potrzebny do przygotowania deserowej śmietany),
  • wysokie naczynie (najlepiej by była to miska o objętości minimum trzykrotnie większej niż śmietana, dobrze by było, by była wysoka - śmietana może chlapać),
  • lniana ściereczka lub sitko,
  • litr wody w osobnej misce.

Jak zrobić masło w domu - temperatura śmietany

Czy śmietana potrzebna do przygotowania masła powinna być zimna, czy może lepsza będzie jednak temperatura pokojowa? Ciężko jednoznacznie powiedzieć. Zdania są podzielone. Najlepiej eksperymentować samemu.

Jeżeli śmietana będzie za ciepła, to masło wyjdzie miękkie. Trudno będzie je wówczas wypłukać i uformować. Jeżeli zaś jest za zimna, to proces ubijania będzie znacznie dłuższy.

 

Sprawdź także: Makaron smażony na maśle - przepis

Jak zrobić masło krok po kroku?

Jak samemu zrobić masło? Przechodzimy do dokładnej instrukcji:

1. Śmietanę przelej do dużej miski. Możesz dodać szczyptę soli, ale tak jak już wspomnieliśmy - nie jest to niezbędny krok. Pamiętaj o większej i wysokiej misce! W przeciwnym razie podczas ubijania mikserem możesz pochlapać kuchnię.

2. Włącz mikser na najwyższe obroty. Ubijaj śmietanę, będzie to chwilę trwało. Na samym początku śmietana urośnie, tak jak ma to miejsce przy ubijaniu śmietany kremówki, np. na krem do tortów. Tobie jednak nie zależy na kremie, a na maśle, więc musisz wykazać się cierpliwością.

3. Ubijaj dalej. Po kilku minutach śmietana zacznie "siadać". To znak, że zaczęła się warzyć. W tym momencie konsystencja śmietany przypominać będzie kaszkę mannę.

4. Nie przestawaj ubijać. Po chwili zobaczysz, że grudki tłuszczu oddzielają się i powstaje maślanka.

5. Zmniejsz obroty miksera i jeszcze przez moment ubijaj. Grudki masła zaczną się zbijać na większe kawałki. W sumie cały proces zajmie ci pewnie do 10 minut.

6. Odłóż mikser i przelej maślankę przez sito lub gazę.

7. To jeszcze nie wszystko. Czas na wypłukanie masła z resztek maślanki. Dzięki temu masło zyska zwartą strukturę i nie będzie szybko jełczało. Jak to zrobić? To proste. Nalej do miski półtora litra bardzo zimnej wody. Włóż do niej masło. Ugniataj je palcami albo łyżką, aby pozbyć się jak największej ilości maślanki.

8. Wyjmij masło z wody i uformuj osełkę. Owiń papierem pergaminowym i włóż do lodówki. Pyszne, domowe masło gotowe. Prawda, że jego przygotowanie jest niezwykle proste?

Domowe masło klarowane

Możesz jeszcze pójść o krok dalej i przygotować domowe masło klarowane. Doskonale sprawdza się jako tłuszcz do smażenia potraw. Jego przygotowanie nie jest problematyczne. Świeże masło przełóż do suchego garnka z bardzo grubym dnem i podgrzewaj na średnim ogniu. Raczej nie mieszaj.

Gdy zobaczysz na wierzchu białą pianę, to znak, że masło zaczęło się gotować. Musisz teraz chwilę poczekać, aż wyparuje z niego cała woda. Wyłącz kuchenkę, zbierz pianę dużą łyżką. Dobrej jakości masło klarowane ma złocistą barwę.

Domowe masło - do czego używać?

Jakie masz pierwsze skojarzenie z domowym, pysznym masłem? Nam na myśl od razu przychodzi pajda świeżego, najlepiej również przygotowanego w zaciszu własnej kuchni, chleba. Warto wykorzystać je też do bardziej wykwintnych potraw. Jajecznica z grzybami na maśle? A może stek z masłem, który będzie soczysty i sycący? Krewetki na maśle, szparagi z masłem i wiele, wiele innych. Tutaj naprawdę ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia.

 

Masełka smakowe

Tak jak wspomnieliśmy, do domowego masła warto dodać ulubione składniki, np. liście bazylii (masło bazyliowe), sól (słone masło), czosnek (masło czosnkowe) i wiele, wiele innych. Na pewno ty i twoja rodzina macie ulubione smaki. Warto eksperymentować. To co? Zabierasz się dzisiaj za przygotowanie domowego masła? Powodzenia i oczywiście - smacznego!

 

Sprawdź także: Stek wołowy z masełkiem koperkowym - przepis ze Smaker.pl

 

1. Domowe masło

Domowe masło

Domowe masło / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Domowe masło ziołowe na 3 sposoby. Idealny dodatek do pieczywa

Domowe masło ziołowe przepis

Domowe masło ziołowe przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Masło klarowane

Masło klarowane

Masło klarowane przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pomidorowe masło

Pomidorowe masło

Pomidorowe masło przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Nietypowe wersje bigosu według Ewy Wachowicz »

Przyrządzasz mięso mielone? Uważaj, żeby nie popełnić tych błędów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1148

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 174

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8