Do góry

Newsy

Masło klarowane - co warto o nim wiedzieć?

Idealny dodatek do dań. Nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jest niezwykle smaczne, bardzo zdrowe i praktyczne w użyciu, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Masło klarowane, inaczej zwane ghee, jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego tłuszczu. Stanowi produkt pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń. W wyniku powolnego podgrzewania warstwa stała oddziela się od ciekłej, przez co uzyskujemy ghee w czystej postaci. Pod wpływem zachodzących procesów otrzymujemy zdrowy tłuszcz, który jest o wiele smaczniejszy, a także bardziej wyrazisty i delikatny.

Gotowe masło klarowane możemy kupić w sklepie, ale warto zdobyć się na odrobię wysiłku, aby przygotować je samodzielnie. Do jego zrobienia będziemy potrzebowali jedynie zwykłej kostki masła, patelni i gazy.

Reklama

Od czego zacząć?

W pierwszej kolejności należy wrzucić kostkę masła do garnka lub położyć ją na patelnię i rozgrzać na wolnym ogniu tak, aby doprowadzić do jej powolnego roztopienia. Następnie, kiedy osiągnie płynną konsystencję, należy usunąć pojawiającą się na górze białą pianę zwaną kazeiną, a pod koniec przefiltrować całość przez czystą gazę bądź ściereczkę. Tak przecedzone masło jest gotowe do użycia.

Do czego je wykorzystać?

Klarowane masło idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, przygotowywania sosów, a nawet do ciast i deserów. Zrobione samodzielnie zachowa swoją świeżość nawet do miesiąca i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Jak poradzili sobie z tym zadaniem nasi użytkownicy? Sprawdźcie sami.

 

1. Masło klarowane

Fot. Andalmatiner na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

 

2. Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła

Fot. Cle na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj


3. Masło klarowane

Fot. MojaKuchnia Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

4. Jak przygotować masło klarowane

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

5. Masło klarowane

Fot. Bryssska na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń