Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Masło klarowane to tłuszcz, który bardzo często poleca się do smażenia. Jeśli wybierzesz je do przygotowywanie ulubionych potraw, możesz mieć pewność, że będą one nie tylko dobrze smakowały, ale i się nie przypalą. Sprawdź, jak zrobić masło klarowane we własnej kuchni.

Jest bezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, jak zrobić masło klarowane | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Masło klarowane, inaczej zwane ghee, jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego tłuszczu. Stanowi produkt pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń. W wyniku powolnego podgrzewania warstwa stała oddziela się od ciekłej, przez co uzyskujemy ghee w czystej postaci. Pod wpływem zachodzących procesów otrzymujemy zdrowy tłuszcz, który jest o wiele smaczniejszy, a także bardziej wyrazisty i delikatny.

Gotowe masło klarowane możemy kupić w sklepie, ale warto włożyć odrobinę wysiłku, aby przygotować je samodzielnie. Do jego zrobienia będziemy potrzebowali jedynie zwykłej kostki masła, patelni i gazy.

Sprawdź także: Jak zrobić masło w słoiku? Przepis sprytnej gospodyni

Jak zrobić masło klarowane? 

W pierwszej kolejności należy wrzucić kostkę masła do garnka lub położyć ją na patelnię i rozgrzać na wolnym ogniu tak, aby doprowadzić do jej powolnego roztopienia. Następnie, kiedy osiągnie płynną konsystencję, należy usunąć pojawiającą się na górze białą pianę zwaną kazeiną, a pod koniec przefiltrować całość przez czystą gazę bądź ściereczkę. Tak przecedzone masło jest gotowe do użycia.

Do czego wykorzystać masło klarowane?

Klarowane masło idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, przygotowywania sosów, a nawet do ciast i deserów. Zrobione samodzielnie zachowa swoją świeżość nawet do miesiąca i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Jak poradzili sobie z tym zadaniem nasi użytkownicy? Sprawdźcie sami:

1. Masło klarowane

 Masło klarowane Zobacz przepis

Masło klarowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła

 Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła Zobacz przepis

Najłatwiejszy sposób na klarowanie masła / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Masło klarowane

 Masło klarowane Zobacz przepis

Masło klarowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Masło klarowane

 Masło klarowane Zobacz przepis

Masło klarowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Masło klarowane według Ewy Wachowicz

 Masło klarowane według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Masło klarowane według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

Odsłon: 40

>60 min
1
Desery Najłatwiejsza babka maślana

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

Odsłon: 15533

15 min
35
Ciasta Puszysta babka cytrynowa

Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

Odsłon: 452

30 min
9
60 min
17