Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2679
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20187
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 797
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7218
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2679
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20187
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 579
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 797
Składniki
Masło klarowane wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Gotowy produkt można znaleźć na sklepowych półkach, ale warto przygotować go samemu w domu. Takie oczyszczone, przefiltrowane masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast. Masło wrzucamy do garnki i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na powierzchni pojawia się piana, czyli kazeina, która delikatnie zbieramy. Gdy ściągniemy już wszystką piany, pod spodem ukaże się nam czyste masło.