Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 369
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 416
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1628
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 369
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 259
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 416
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1628
Składniki
Masło klarowane wytwarza się poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu innych cząstek stałych. Dzięki temu nadaje się do smażenia w wysokich temperaturach. Gotowy produkt można znaleźć na sklepowych półkach, ale warto przygotować go samemu w domu. Takie oczyszczone, przefiltrowane masło można przechowywać nawet przez miesiąc bez obaw, że się zepsuje – i to bez konieczności trzymania go w lodówce. Masło klarowane ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można je wykorzystywać do smażenia, gotowania, do robienia sosów, a nawet do pieczenia ciast. Masło wrzucamy do garnki i stawiamy na małym ogniu. W taki sposób ulega ono stopniowemu roztopieniu. Kiedy masło jest już całkowicie roztopione, na powierzchni pojawia się piana, czyli kazeina, która delikatnie zbieramy. Gdy ściągniemy już wszystką piany, pod spodem ukaże się nam czyste masło.