Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam do przygotowania MASŁA KLAROWANEGO. Pracy niewiele, a gdy raz już je przygotujecie, nigdy więcej nie kupicie tego sklepowego.
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 17
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 63
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11490
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 182
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 17
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 63
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11490
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 182
Składniki
1. Masło przełóż do rondelka z grubym dnem (naczynie, w którym klarujesz masło musi być suche, nie może w nim być resztek wody). 2. Masło podgrzewaj na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zupełnego roztopienia. 3. Na powierzchni zacznie pojawiać się biała piana, nie mieszaj jej, tylko zacznij ją ściągać najlepiej drewnianą łyżką. 4. Masło powoli zacznie stawać się przeźroczyste o pięknym, złocistym kolorze. 5. Na pewno zauważysz, że część substancji niepożądanych wytrąciła się na dnie w postaci białego osadu – nie należy go mieszać! 6. Przelej masło przez gazę do słoiczka. 7. Masło klarowane pozostaw do wystudzenia. 8. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.