Do góry

Dodatki Przepis na:

Pomidorowe masło

Pomidorowe masło

Autor:

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 3179

Dodano:

Odsłon: 339

Pomidorowe masło idealnie nadaje się na imprezowy buffet, grilla lub domową kolację. Jest szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Masło można podać w szklanym słoiczku lub w formie wałeczka, który łatwo się kroi na plasterki.

Składniki

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 suszone pomidorki z zalewy
  • szczypta soli, pieprzu
  • ewentuealnie trochę świeżej bazylii
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomidorowe masło

Przygotowanie

  1. Masło przełożyć do miski i doprowadzić do temperatury pokojowej. Suszone pomidorki odsączyć z zalewy i rozdrobnić blenderem lub bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Dodać sól, pieprz i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Przechowywać w lodowce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Podawać do bagietki, chleba, mięsa z grilla, makaronu.

  2. Do masła można dodać trochę prażonej cebulki lub kroplę tabasco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń