Pomidorowe masło idealnie nadaje się na imprezowy buffet, grilla lub domową kolację. Jest szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Masło można podać w szklanym słoiczku lub w formie wałeczka, który łatwo się kroi na plasterki.
Pomidorowe masło
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 suszone pomidorki z zalewy
- szczypta soli, pieprzu
- ewentuealnie trochę świeżej bazylii
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 suszone pomidorki z zalewy
- szczypta soli, pieprzu
- ewentuealnie trochę świeżej bazylii

Etapy przygotowania
Masło przełożyć do miski i doprowadzić do temperatury pokojowej. Suszone pomidorki odsączyć z zalewy i rozdrobnić blenderem lub bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Dodać sól, pieprz i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Przechowywać w lodowce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Podawać do bagietki, chleba, mięsa z grilla, makaronu.
Do masła można dodać trochę prażonej cebulki lub kroplę tabasco.
Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (10)
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10100
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 903
Ostatnio komentowane przepisy

Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 221

Bułaczanka to tradycyjna kiszka z mięsem wieprzowym pochodząca z województwa...
Odsłon: 1433
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jogurt
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 10100
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 903



Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 suszone pomidorki z zalewy
- szczypta soli, pieprzu
- ewentuealnie trochę świeżej bazylii
Masło przełożyć do miski i doprowadzić do temperatury pokojowej. Suszone pomidorki odsączyć z zalewy i rozdrobnić blenderem lub bardzo drobno pokroić. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Dodać sól, pieprz i doprawić do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Przechowywać w lodowce w zamkniętym pojemniku do 3 dni. Podawać do bagietki, chleba, mięsa z grilla, makaronu.
Do masła można dodać trochę prażonej cebulki lub kroplę tabasco.
muszę zrobić takie, to są moje smaki <3
Świetne masło.
Świetny pomysł na finezyjne masełko :)
super pomysł na masło:)
Jeszcze dzisiaj wypróbuję Twój przepis.