Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 73
Dodano: 01.03.2017
Odsłon: 15850
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
1. Śmietanę przelej do miski i zacznij ubijać mikserem. Czas zmaślania powinien wynosić ok 45 min.
2. Po tym czasie powinny zacząć pojawiać się grudki masła.
3. Ubijaj dalej, aż masło wyraźnie oddzieli się od maślanki.
4. Ostrożnie zlej maślankę tak, aby w misce pozostały tylko grudki masła.
5. Czas na płukanie masła, które ma na celu usunięcie z masła resztek maślanki. Zalej masło zimną wodą i zacznij je ugniatać. Tworząc jednolitą bryłę staraj się wycisną jak najwięcej maślanki.
6. Wodę zmieniaj kilkukrotnie do momentu, aż nie będzie czysta.
7. Wyjmij masło z wody. Czas na jego wygniatanie. Na tym etapie postaraj się usunąć z masła jak najwięcej wody, jednocześnie nadając mu ładny kształt i jednolitą konsystencję.
8. Przełóż masło do maselnicy i włóż do lodówki.
9. Gotowe
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

agulenka34 12 marca 2017Zgłoś do usunięcia
w opcji pod zdjęciem czas przygotowania jest 15 minut, a w opisie 45. to ile w końcu? ;) chętnie bym zrobiła, ale proszę o dokładność Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz