Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Stek wołowy z masełkiem koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 12265

Jak przygotować idealny stek? Jak i ile smażyć, aby mięso było krwiste, średnio wysmażone lub wysmażone, ale zachowało swą soczystość i miękkość? Sposób na jego przygotowanie przedstawię na podstawie rozbefu. Dzisiejsza propozycja to pożywny, soczysty i smakowity stek wołowy, którego smak podkreśla masełko koperkowe.

Składniki

  • stek wołowy
  • masło
  • świeży koper
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. > Przed przygotowaniem należy wyjąć stek z lodówki i pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 20 - 30 minut, aby mięso nie doznało szoku termicznego, a po smażeniu nie było twarde i nierówno wysmażone.

    > Po czasie leżakowania w odpowiedniej temperaturze osuszamy stek ręcznikiem papierowym, a następnie smażymy na dużym ogniu na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze palenia (rzepakowym lub słonecznikowym). Mięso smażymy w każdej strony przez:

    - 2 do 3 minut - aby stek był krwisty
    - 3 do 4 minut - aby stek był średnio wysmażony
    - 4 do 5 minut - aby stek by dobrze wysmażony

    > Na minutę przed końcem smażenia układamy na wierzch plaster masła wymieszanego ze świeżym koperkiem. Stek solimy po usmażeniu - w przeciwnym razie stanie się on twardy i mało soczysty. Do smaku doprawiamy go także świeżo mielonym pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy go dla rozluźnienia włókien, a następnie możemy przystąpić do krojenia.

    Stek podajemy z gotowanymi lub świeżymi warzywami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń