Ewa_Gotuje

Jak najlepiej zagęścić dżem? Te produkty sprawią, że będzie miał perfekcyjną konsystencję

Kiedy na ryneczkach i targach pojawiają się sezonowe owoce, każda prawdziwa gospodyni przygotowuje się do zrobienia przetworów na zimę. Oczywiście na półkach spiżarni nie może zabraknąć domowych dżemów. Jeżeli dopiero rozpoczynać swoją przygodę z przygotowywaniem weków, możesz zastanawiać się, jak najlepiej zagęścić dżem. Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.

Czym najlepiej zagęścić dżem? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z truskawek, malin, a może porzeczek? Domowy dżem doskonale sprawdzi się jako dodatek do świeżego pieczywa, naleśników, a także domowych wypieków. Niezbędne będą świeże owoce oraz oczywiście substancja słodząca, najczęściej wykorzystuje się tu oczywiście cukier. W niektórych przepisach możemy znaleźć także dodatek substancji zagęszczającej. Sprawdź, czym zagęścić dżem oraz kiedy należy to robić.

Sprawdź także: Jakich owoców nie dodawać do galaretki? Uważaj, mogą zrujnować twój deser

Kiedy zagęścić dżem?

Teoretycznie przygotowanie domowego dżemu nie należy do zbyt trudnych zadań. Na charakterystyczną żelową konsystencję dżemu wpływają zawarte w owocach pektyny, ich duża ilość znajduje się między innymi w jabłkach, gruszkach, cytrusach, agreście czy w pigwie. Nie wszystkie owoce mają jednak ich pod dostatkiem, przez co czasem ten owocowy przysmak wychodzi zbyt rzadki. Kiedy zagęścić dżem? Może być to koniecznie, gdy owoce są wyjątkowo soczyste lub gdy używamy owoców jagodowych, które są ubogie w pektyny, należą do nich: truskawki, maliny, poziomki czy czereśnie. Czasem winowajcą może być również zbyt mocne rozdrobnienie owoców przed wrzuceniem ich do garnka. 

Czym zagęścić dżem? 

Zazwyczaj wystarczy zasypać owoce cukrem i gotować na wolnym ogniu, dzięki czemu woda samoistnie odparuje. Jeśli dżem jest zbyt rzadki, można dodać do niego dostępny w wielu sklepach cukier żelujący, w którego składzie znajdziemy również pektyny.

Dobrze sprawdzi się również agar, czyli substancja żelująca pozyskiwana z roślin, będzie to dobra opcja dla wegan i wegetarian. Można również użyć zwykłej żelatyny, wówczas jednak dżem może zyskać konsystencję galaretki. Dlatego należy dodawać ją ostrożnie, w niedużej ilości. Czy zatem można sięgnąć po zwykłą owocową galaretkę? Owszem, owocowa galaretka również pomoże zagęść dżem. 

Równie dobrze sprawdzi się zwykła mąka ziemniaczana, której łyżkę należy rozpuścić w odrobinie zimnej wody, a następnie dodać do gotujących się owoców. Pomocny może być również sok z cytryny.

Poszukujesz inspiracji na owocowe przetwory? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Dżem truskawkowy

 Dżem truskawkowy Zobacz przepis

Dżem truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z winogron

 Dżem z winogron Zobacz przepis

Dżem z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dżem z czereśni

 Dżem z czereśni Zobacz przepis

Dżem z czereśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Dżem morelowy

 Dżem morelowy Zobacz przepis

Dżem morelowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Dżem z brzoskwiń

 Dżem z brzoskwiń Zobacz przepis

Dżem z brzoskwiń / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Dżem malinowy

 Dżem malinowy Zobacz przepis

Dżem malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dżem pomarańczowy

 Dżem pomarańczowy Zobacz przepis

Dżem pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dżem marchewkowy

 Dżem marchewkowy Zobacz przepis

Dżem marchewkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Dżem ananasowy

 Dżem ananasowy Zobacz przepis

Dżem ananasowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Dżem figowy

 Dżem figowy Zobacz przepis

Dżem figowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 192

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29902

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 278

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0