Jak przechowywać rzodkiewkę, by szybko nie więdła? Czy rzodkiewkę można mrozić?

Idealny dodatek do twarożku ze szczypiorkiem, kolorowych kanapek czy lekkich sałatek. Rzodkiewki to niepozorne warzywo, które nie tylko dodaje potrawom ostrości, ale i świetnie wpływa na zdrowie organizmu. Czy wiesz jednak, jak przechowywać rzodkiewkę, aby szybko nie więdła? A może zastanawiasz się, czy rzodkiewkę można mrozić? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Jak najlepiej przechowywać rzodkiewki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzodkiewki to warzywa wymarzone dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. W 100 g znajduje się tylko 16 kcal, dlatego, jeśli chcesz schudnąć możesz zajadać się nimi do woli. Rzodkiewki warto włączyć do diety, jeżeli masz zbyt wysokie ciśnienie, obecny w nich potas pomoże je uregulować. Ponadto ma działanie żółciopędne, dzięki czemu wspiera pracę wątroby. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe trawienie, zapewnia sytość, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co ciekawe, rzodkiewka przyda się również podczas przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i grzybobójcze, pomaga także łagodzić uporczywy kaszel, ma właściwości wykrztuśne. Jak widać w rzodkiewkach kryje się moc prozdrowotnych właściwości, czy wiesz jednak, jak je przechowywać? 

Sprawdź także: Tych grzybów nie wolno suszyć. Nie tylko tracą wartości i smak, ale stają się niebezpieczne

Jak przechowywać rzodkiewkę?

Przede wszystkim zadbaj o to, aby przechowywać rzodkiewkę w lodówce, wówczas nie straci swoich wartości odżywczych. Zacznij od usunięcia rzodkiewkowych liści, te pochodzące z własnego ogródka mogą nadawać się do spożycia. Niestety liście kupnych rzodkiewek często bywają gorzkie w smaku. Następnie należy dokładnie je umyć, włożyć do czystego słoika i dolać zimnej wody, tak aby je zakryć. Słoik można zakręcić lub nakryć go pokrywką. Pamiętaj, aby codziennie wymieniać wodę z rzodkiewek, jeżeli przez kilka dni pozostawić je w tej samej wodzie mogą się zepsuć. Tak przygotowane rzodkiewki mogą spędzić w lodówce do około tygodnia. 

Czy rzodkiewkę można mrozić?

Owoce i warzywa zawierające dużą ilość wody, po wyjęciu z zamrażarki mogą stracić swoją konsystencję oraz walory smakowe. Dlatego warzywa takie jak rzodkiewki najlepiej spożywać od razu po zakupie lub przyniesieniu z ogródka. Jeżeli jednak chcesz je zamrozić, pamiętaj, aby uprzednio dobrze je umyć i osuszyć. Należy także pozbyć się ich liści. Następnie przełóż je do specjalnych woreczków lub pojemników przeznaczonych do przechowywania w niskiej temperaturze. Pamiętaj także, by mrozić jedynie świeże, jędrne i nieprzekrojone warzywa. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl/,  smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 76

15 min
6
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 45177

30 min
78
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 94

60 min
5
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 232

30 min
7
15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2