Spis treści:
Ciepłe, deszczowe dni towarzyszące ostatnim chwilom lata oraz początkom jesieni, to znak, że w naszych lasach już niebawem pojawią się grzyby. Czas więc wybrać się na grzybobranie, ze znalezionych okazów można wyczarować wyśmienite dania oraz oczywiście ususzyć je na zimę. Czy znasz najlepsze sposoby na to, jak suszyć grzyby? Nie wszyscy wiedzą o tym, że istnieją gatunki, które nie nadają się do tego procesu obróbki. Sprawdź również, jakie są najpopularniejsze błędy podczas suszenia grzybów.
Jak suszyć grzyby – sposoby
Zanim zabierzesz się za suszenie grzybów, musisz dokładnie je oczyścić. Należy robić to przy pomocy nożyka, warto mieć pod ręką wilgotną ściereczkę, przydatne będą również ręczniki papierowe. Warto unikać natomiast umieszczania grzybów pod wodą, ponieważ mogą nią nasiąknąć, przez co nie będą nadawały się do suszenia. Należy także pokroić grzyby w mniejsze części, dzięki czemu proces suszenia będzie krótszy. Przed suszeniem, grzyby warto rozłożyć na papierze lub gazecie, aby odparowało z nich nieco wilgoci.
Grzyby można suszyć na kilka sposobów, możesz skorzystać z profesjonalnego sprzętu, czyli z suszarki elektrycznej, zajmie to od czterech do ośmiu godzin. Świetnie sprawdzi się również piekarnik, należy nastawić go na około 50 stopni, czas suszenia to około ośmiu godzin. Grzyby rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykał się ze sobą. Zarówno podczas suszenia w piekarniku, jak i w suszarce, warto co jakiś czas przemieszać grzyby. Możesz także wykorzystać babciną metodę i wysuszyć grzyby na słońcu, wystarczy rozłożyć ja na papierze lub gazecie, można także nawlec je na nitkę lub nadziać na patyczki do szaszłyków. Proces ten potrwa około dwóch dni, w zależności od tego, jak mocno nasłonecznione będzie miejsce suszenia.
Błędy w suszeniu grzybów
Pierwszym błędem, który możesz popełnić podczas suszenia grzybów, jest ich nadmierne mycie. Moczenie grzybów w misce z wodą lub wielokrotne płukanie ich pod bieżącą wodą może całkowicie zniweczyć próbę ich wysuszenia. Jeżeli korzystasz z piekarnika, pamiętaj, aby nie suszyć ich w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ mogą się spalić. Błędem może być również nieodpowiednie miejsce suszenia, umieść grzyby w przewiewnym pomieszczeniu. Pamiętaj, że idealnie ususzone grzyby będą elastyczne, nie powinny się kruszyć.
Jakich grzybów nie wolno suszyć? Nie poleca się suszyć grzybów blaszkowych oraz tych, które mają wilgotną skórkę, należą do nich między innymi maślaki. Kurki po ususzeniu często mają gorzki smak, natomiast kanie będą mdłe. Niektóre grzyby po wysuszeniu mogą stracić swoje walory smakowe, tyczy się to na przykład opieńków. Do grzybów, które nie nadają się do suszenia należą również rydze, ponieważ pod wpływem suszenia mogą stać się toksyczne.
Najlepsze przepisy z suszonych grzybów
Zastanawiasz się, do jakich przepisów użyć suszonych grzybów? Koniecznie zobacz, jakie dania wyczarowali nasi użytkownicy.
1. Kotlety z suszonych grzybów
Zobacz przepisKotlety z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Rosół z suszonych grzybów
Zobacz przepisRosół z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasztet z suszonych grzybów
Zobacz przepisPasztet z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów
Zobacz przepisPolędwiczki w sosie z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sos grzybowy z suszonych grzybów
Zobacz przepisSos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)
Zobacz przepisZupa grzybowa (z suszonych grzybów) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Risotto z suszonych grzybów
Zobacz przepisRisotto z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów
Zobacz przepisGołąbki z dodatkiem suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Żurek na suszonych grzybach
Zobacz przepisŻurek na suszonych grzybach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pierogi z suszonymi grzybami
Zobacz przepisPierogi z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »