Tych grzybów nie wolno suszyć. Nie tylko tracą wartości i smak, ale stają się niebezpieczne

Nic tak nie podbije smaku sosu do pieczonego mięsa lub aromatycznej, kremowej zupy jak suszone grzyby. Oczywiście najlepiej smakują te zebrane i ususzone własnoręcznie. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie błędy można popełnić podczas suszenia grzybów oraz jakie gatunki się do tego nie nadają.

Które grzyby nie nadają się do suszenia? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ciepłe, deszczowe dni towarzyszące ostatnim chwilom lata oraz początkom jesieni, to znak, że w naszych lasach już niebawem pojawią się grzyby. Czas więc wybrać się na grzybobranie, ze znalezionych okazów można wyczarować wyśmienite dania oraz oczywiście ususzyć je na zimę. Czy znasz najlepsze sposoby na to, jak suszyć grzyby? Nie wszyscy wiedzą o tym, że istnieją gatunki, które nie nadają się do tego procesu obróbki. Sprawdź również, jakie są najpopularniejsze błędy podczas suszenia grzybów.

Sprawdź także: Zajadaj, gdy walczysz z kilogramami i kiepskim samopoczuciem. Jakie właściwości mają śliwki węgierki, co z nich zrobić?

Jak suszyć grzyby – sposoby

Zanim zabierzesz się za suszenie grzybów, musisz dokładnie je oczyścić. Należy robić to przy pomocy nożyka, warto mieć pod ręką wilgotną ściereczkę, przydatne będą również ręczniki papierowe. Warto unikać natomiast umieszczania grzybów pod wodą, ponieważ mogą nią nasiąknąć, przez co nie będą nadawały się do suszenia. Należy także pokroić grzyby w mniejsze części, dzięki czemu proces suszenia będzie krótszy. Przed suszeniem, grzyby warto rozłożyć na papierze lub gazecie, aby odparowało z nich nieco wilgoci.

Grzyby można suszyć na kilka sposobów, możesz skorzystać z profesjonalnego sprzętu, czyli z suszarki elektrycznej, zajmie to od czterech do ośmiu godzin. Świetnie sprawdzi się również piekarnik, należy nastawić go na około 50 stopni, czas suszenia to około ośmiu godzin. Grzyby rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by nie stykał się ze sobą. Zarówno podczas suszenia w piekarniku, jak i w suszarce, warto co jakiś czas przemieszać grzyby. Możesz także wykorzystać babciną metodę i wysuszyć grzyby na słońcu, wystarczy rozłożyć ja na papierze lub gazecie, można także nawlec je na nitkę lub nadziać na patyczki do szaszłyków. Proces ten potrwa około dwóch dni, w zależności od tego, jak mocno nasłonecznione będzie miejsce suszenia. 

Błędy w suszeniu grzybów

Pierwszym błędem, który możesz popełnić podczas suszenia grzybów, jest ich nadmierne mycie. Moczenie grzybów w misce z wodą lub wielokrotne płukanie ich pod bieżącą wodą może całkowicie zniweczyć próbę ich wysuszenia. Jeżeli korzystasz z piekarnika, pamiętaj, aby nie suszyć ich w zbyt wysokiej temperaturze, ponieważ mogą się spalić. Błędem może być również nieodpowiednie miejsce suszenia, umieść  grzyby w przewiewnym pomieszczeniu. Pamiętaj, że idealnie ususzone grzyby będą elastyczne, nie powinny się kruszyć. 

Jakich grzybów nie wolno suszyć? Nie poleca się suszyć grzybów blaszkowych oraz tych, które mają wilgotną skórkę, należą do nich między innymi maślaki. Kurki po ususzeniu często mają gorzki smak, natomiast kanie będą mdłe. Niektóre grzyby po wysuszeniu mogą stracić swoje walory smakowe, tyczy się to na przykład opieńków. Do grzybów, które nie nadają się do suszenia należą również rydze, ponieważ pod wpływem suszenia mogą stać się toksyczne. 

Najlepsze przepisy z suszonych grzybów 

Zastanawiasz się, do jakich przepisów użyć suszonych grzybów? Koniecznie zobacz, jakie dania wyczarowali nasi użytkownicy.

1. Kotlety z suszonych grzybów

 Kotlety z suszonych grzybów Zobacz przepis

Kotlety z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rosół z suszonych grzybów

 Rosół z suszonych grzybów Zobacz przepis

Rosół z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasztet z suszonych grzybów

 Pasztet z suszonych grzybów Zobacz przepis

Pasztet z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Sos grzybowy z suszonych grzybów

 Sos grzybowy z suszonych grzybów Zobacz przepis

Sos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

 Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów Zobacz przepis

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sos grzybowy z suszonych grzybów

 Sos grzybowy z suszonych grzybów Zobacz przepis

Sos grzybowy z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

 Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) Zobacz przepis

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Risotto z suszonych grzybów

 Risotto z suszonych grzybów Zobacz przepis

Risotto z suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów

 Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów Zobacz przepis

Gołąbki z dodatkiem suszonych grzybów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Żurek na suszonych grzybach

 Żurek na suszonych grzybach Zobacz przepis

Żurek na suszonych grzybach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pierogi z suszonymi grzybami

 Pierogi z suszonymi grzybami Zobacz przepis

Pierogi z suszonymi grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl 

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 95

>60 min
2
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19584

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3