Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 11224

Dodano:

Odsłon: 9434

Kiedy sezon grzybowy już dawno za nami, ratujmy się suszonymi grzybami:). Potrawy z ich dodatkiem są bardzo aromatyczne i zazwyczaj ekspresowe do zrobienia, jak dzisiejsze polędwiczki. Najlepiej smakują z gniecionymi ziemniakami.

Składniki

  • 300g polędwiczek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 20g suszonych grzybów
  • 100 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany
  • natka pietruszki
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki w sosie z suszonych grzybów

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, zostawiamy je na 2-3h, najlepiej na całą noc (nie wylewamy wody - użyjemy jej do sosu).

  2. Cebulę i grzyby drobno siekamy. Polędwiczki kroimy w plastry. Posypujemy je solą i przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, dodajemy cebulę, grzyby, smażymy jeszcze chwilę.

  3. Wlewamy wino, wodę z moczenia grzybów, dusimy do odparowania płynów. Do polędwiczek dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń