Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bezmięsne i pełnowartościowe kotlety mielone.
Polecam.
Odsłon: 882
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 882
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 91
Składniki
Grzyby zalałam wodą, namoczyłam je- najlepiej na noc i ugotowałam do miękkości- około pół godziny.
Ugotowane i odsączone grzyby rozdrobniłam malakserem, dodałam jajo, bułkę tartą, sól i pieprz. ugotowaną kaszę wiejską i przesmażona cukinię na cebuli. Kasza doda zwartości kotletom a cukinia lekkości smaku.
Masą wymieszałam i odstawiłam do lodówki na pół godziny aby stężała. Potem formowałam zwilżonymi dłońmi kotlety i obtoczyłam je w mące.
Wyszło mi 15 kotletów. Usmażyłam je na rumiano.
Mąkę przyprużyłam na suchej patelni, aż się lekko przybeżowi. Do wystudzonej mąki dodałam wywar z grzybów. Uwaga- na dnie wywaru może być odrobina piasku z grzybów. Sos rozmieszałam doprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam na ogień. Dorzuciłam jeszcze kilka pieczarek. Gotowałam około 10 minut, aż sos będzie miał właściwa konsystencję.
Kotlety podałam z kasza wiejską polaną sosem grzybowym i buraczkami. Smacznego :)