Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na bezmięsne i pełnowartościowe kotlety mielone.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 758
Składniki
Grzyby zalałam wodą, namoczyłam je- najlepiej na noc i ugotowałam do miękkości- około pół godziny.
Ugotowane i odsączone grzyby rozdrobniłam malakserem, dodałam jajo, bułkę tartą, sól i pieprz. ugotowaną kaszę wiejską i przesmażona cukinię na cebuli. Kasza doda zwartości kotletom a cukinia lekkości smaku.
Masą wymieszałam i odstawiłam do lodówki na pół godziny aby stężała. Potem formowałam zwilżonymi dłońmi kotlety i obtoczyłam je w mące.
Wyszło mi 15 kotletów. Usmażyłam je na rumiano.
Mąkę przyprużyłam na suchej patelni, aż się lekko przybeżowi. Do wystudzonej mąki dodałam wywar z grzybów. Uwaga- na dnie wywaru może być odrobina piasku z grzybów. Sos rozmieszałam doprawiłam solą i pieprzem i wstawiłam na ogień. Dorzuciłam jeszcze kilka pieczarek. Gotowałam około 10 minut, aż sos będzie miał właściwa konsystencję.
Kotlety podałam z kasza wiejską polaną sosem grzybowym i buraczkami. Smacznego :)