Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Autor:

Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 2936

Dodano:

Odsłon: 302

Zupa z suszonych grzybów kojarzy się głównie z Wigilią. Tym razem jednak moją zupę grzybową ugotowałam bardziej treściwą bo na mięsie wieprzowym i z ziemniakami zabielaną śmietanką. W ten sposób miałam trochę takie danie 2w1. Zupka wyszła bardzo smaczna.

Składniki

  • szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • ok. 200-300g karkówki wieprzowej
  • kilka ziemniaków
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • listek laurowy
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ok.10 ziaren czarnego pieprzu
  • kostka rosołowa drobiowa
  • śmietanka 30% (ilość wg uznania)
  • 1-2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz czarny mielony i pieprz ziołowy
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • kilka gałązek koperku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zupy należy zacząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Grzyby opłukałam pod zimną wodą, a następnie wrzuciłam do miski i zalałam zimną wodą. Grzyby zostawiłam do namoczenia na całą noc. Następnego dnia rano wzięłam się za przygotowanie właściwej zupy. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w grubszą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobniejszą kostkę. Pora umyłam i pokroiłam na drobniutkie kawałki. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka. Włożyłam też mięso podzielone na 3 mniejsze kawałki. Grzyby odcedziłam z wody, ale wody się nie pozbywałam a przelałam ją do garnka do warzyw i mięsa. Same grzyby pokroiłam w kosteczkę. Cebulę obrałam i posiekałam. Na patelni roztopiłam margarynę i wrzuciłam na nią cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam pokrojone grzyby. Podsmażyłam kilka minut a następnie przełożyłam do garnka. Do garnka dolałam jeszcze trochę zimnej wody aby przykryć warzywa i mięso. Włożyłam listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Garnek przykryłam, ustawiłam na gazie i zagotowałam. Gdy woda bulgotała, wrzuciłam kostkę rosołową, doprawiłam zupę solą, pieprzem czarnym mielonym i ziołowym, czosnkiem i roztartym majerankiem.Zupę gotowałam do czasu aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Następnie do zupy wlałam kilka łyżek śmietany i wsypałam kaszę manną żeby zupę trochę zagęścić. Gotowałam jeszcze jakieś 30 minut. Zupę podałam ze świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń