Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz, by najprostsze ciasto dla gości było zarazem wykwintne i oryginalne? Upiecz ten szybki torcik śmietanowy zwieńczony owocem kiwi!
Tortownica 28 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22481
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14771
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4565
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43896
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 588
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 589
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22481
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14771
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4565
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43896
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 588
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 589
Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej.
Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z około 2/3 cukru i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie ubijania partiami dodaj do piany resztę cukru. Zarówno żółtka, jak i białka ubijaj mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
Przesiej do suchej miski mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Delikatnie wmieszaj pianę z białek w masę z żółtek. Do masy dodaj partiami produktu sypkie, całość mieszając szpatułką (tylko do połączenia składników). Na koniec wmieszaj w ciasto skórkę otartą z cytryny.
Wyłóż papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 28 cm. Przełóż ciasto do formy. Wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia, po czym przekrój na dwa blaty. Nasącz ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Umieść w misce wszystkie składniki na krem. Śmietana i mascarpone muszą być mocno schłodzone. Zmiksuj je z cukrem na gęstą masę. Przełóż nią blaty biszkoptu.
Oprósz ciasto cukrem pudrem. Ułóż na wierzchu plasterki kiwi.