Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak po lombardzku to danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które wykorzystuje uwielbiane w tamtych rejonach wino marsala. Danie ma charakterystyczny, aromatyczny smak, a samo mięso wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie pasuje do makaronu, puree ziemniaczanego czy ryżu.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1146
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1738
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5847
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1146
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1738
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5847
Składniki
Piersi z kurczaka przedziel wzdłuż na pół, by uzyskać cztery cienkie kotlety. Posyp mięso solą, pieprzem i czosnkiem. Obtocz każdy kawałek w mące.
Na patelni przeznaczonej do zapiekania rozgrzej oliwę i łyżkę masła na średnio-wysokim ogniu. Połóż kurczaka i smaż go przez 4-5 minut z każdej strony lub do zezłocenia. Przełóż mięso na talerz.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
Na patelnię dodaj pozostałe masło. Dodaj pieczarki i smaż je przez ok. 5-6 minut, do ładnego zrumienienia.
Wlej wino i bulion na patelnię. Gotuj przez minutę, a następnie włóż ponownie kurczaka. Całość trzymaj na ogniu przez ok. minutę.
Zdejmij patelnię z ognia i posyp wierzch tartym serem mozzarella, a następnie drobno posiekaną natką pietruszki.
Włóż kurczaka po lombardzku do piekarniku i piecz przez następne 7 minut. Na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję przyrumieniania.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni. Podgrzewaj w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.