Do góry

Dodatki Przepis na:

Makaron

Makaron

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 280

Dodano:

Odsłon: 400

Wiadomo, że domowy makaron jest najlepszy a jego wykonanie jest barzo proste :) Zapraszam :)

Składniki

  • mąka pszenna 400g
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki wody - opcjonalnie
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Makaron

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę i robimy dołek na środku. Wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli.

  2. Jajka roztrzepujemy widelcem i zaczynamy zarabiać z mąką. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby możemy dodać wodę jednak nie zawsze jest to potrzebne. W trakcie zagniatania będziemy wiedzieć czy potrzebujemy wody. Zawsze jak wyjdzie ciasto za luźne to możemy dosypać troszkę mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Formujemy kulkę i dzielimy ją na cztery części.

  3. Podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy cieniutkie placuszki – prawie przezroczyste co widać na zdjęciu.

  4. Rozwałkowany placek oprószamy mąką i kroimy w paski, które składamy po kilka. Przed składaniem możemy dodatkowo posypać je mąką, wtedy mamy pewność, że kluseczki nie będą nam się sklejać podczas siekania. Jeśli mamy maszynkę do makaronu to nie musimy tyle podsypywać mąką.

  5. Poskładane placuszki siekamy na grubość jaką chcemy. Może to być cieniutki rosołowy makaron lub grusze kluseczki.

  6. Posiekany makaron rozkładamy na stolnicy lub tacy i oprószamy lekko mąką.

  7. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Świeży makaron gotuje się bardzo szybko, wystarczą mu 2-3 minutki. Odlewamy i przelewamy wodą. U mnie ten makaron ląduje w rosole.



    Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń