Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasztet z suszonych grzybów

Pasztet z suszonych grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18554

Dodano:

Odsłon: 15861

Mieszkańcy Bieszczad robią go na życzenie gości.

Składniki

  • Grzyby suszone leśne 1 szklanka
  • Cebula biała 3 szt.
  • Bułka czerstwa 3 szt.
  • Masło ½ kostki
  • Jajka 5 szt.
  • Kwaśna śmietana 1 szklanka
  • Natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Tłuszcz do formy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z suszonych grzybów

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Grzyby zalać wodą, namoczyć przez kilka godzin, ugotować do miękkości. Odcedzić a wodę z gotowania zachować do namoczenia bułek. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby zmielić lub drobno posiekać, połączyć z cebulą i dobrze odciśniętymi bułkami i całość chwilę podsmażyć stale mieszając. Dodać natkę pietruszki, połączyć z żółtkami jajek i śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy, piec w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń