Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawą prawie każdej zupy może być bulion grzybowy.
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2520
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 121
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4337
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2520
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 121
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4337
Składniki
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html Wstawiłam pięć dni wcześniej zakwas na żur.
Grzyby wcześniej zalałam wrzątkiem. Po pół godzinie można je dać do garnka z płynem. Dodałam też pokrojone drobno warzywa bulionowe a ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Dodałam ziele ang. i liść laurowy. Uzupełniłam trochę wodę i gotowałam całość do miękkości ziemniaków. Gdy warzywa były miękkie dodałam żur, ale bez dodatków się w nim znajdujących. Podgotowałam trochę zupę, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. garść majeranku, pieprz i sól do smaku. Użyłam do tego żuru żytnie ziarno zmielone w młynku żarnowym, więc zupa wyszła ciemna. Rozjaśniłam ją zahartowaną śmietaną. Zupę podałam z jajem.
Smacznego :)