Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek na suszonych grzybach

Żurek na suszonych grzybach

Autor:

Przepisów i artykułów: 558 Ocena: 11200

Dodano:

Odsłon: 388

Podstawą prawie każdej zupy może być bulion grzybowy.

Składniki

  • grzyby suszone, u mnie borowiki 2 garście
  • żur 0,5- 1 szkl
  • warzywa bulionowe: cebula, marchew, pietrzuszka, seler kawałek
  • przyprawy bulionowe: liść laurowy, ziele angielskie
  • Czosnek
  • ziemniaki 2 szt
  • pieprz i sól
  • Majeranek garść
  • opcjonalnie śmietana 18% 1 łycha do zabielenia
  • jajo do podania 2 szt bo to porcja na dwa talerze
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html

    Wstawiłam pięć dni wcześniej zakwas na żur.

  2. Grzyby wcześniej zalałam wrzątkiem. Po pół godzinie można je dać do garnka z płynem. Dodałam też pokrojone drobno warzywa bulionowe a ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Dodałam ziele ang. i liść laurowy. Uzupełniłam trochę wodę i gotowałam całość do miękkości ziemniaków.

    Gdy warzywa były miękkie dodałam żur, ale bez dodatków się w nim znajdujących. Podgotowałam trochę zupę, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. garść majeranku, pieprz i sól do smaku.

    Użyłam do tego żuru żytnie ziarno zmielone w młynku żarnowym, więc zupa wyszła ciemna. Rozjaśniłam ją zahartowaną śmietaną.

    Zupę podałam z jajem.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń