Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawą prawie każdej zupy może być bulion grzybowy.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 164
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 775
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 221
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 108
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 164
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 775
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 221
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 108
Składniki
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html Wstawiłam pięć dni wcześniej zakwas na żur.
Grzyby wcześniej zalałam wrzątkiem. Po pół godzinie można je dać do garnka z płynem. Dodałam też pokrojone drobno warzywa bulionowe a ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Dodałam ziele ang. i liść laurowy. Uzupełniłam trochę wodę i gotowałam całość do miękkości ziemniaków. Gdy warzywa były miękkie dodałam żur, ale bez dodatków się w nim znajdujących. Podgotowałam trochę zupę, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. garść majeranku, pieprz i sól do smaku. Użyłam do tego żuru żytnie ziarno zmielone w młynku żarnowym, więc zupa wyszła ciemna. Rozjaśniłam ją zahartowaną śmietaną. Zupę podałam z jajem.
Smacznego :)