Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawą prawie każdej zupy może być bulion grzybowy.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13265
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2595
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3743
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4756
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13265
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2595
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3743
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4756
Składniki
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-zakwas-na-zurek,168336,fafiatko.html Wstawiłam pięć dni wcześniej zakwas na żur.
Grzyby wcześniej zalałam wrzątkiem. Po pół godzinie można je dać do garnka z płynem. Dodałam też pokrojone drobno warzywa bulionowe a ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Dodałam ziele ang. i liść laurowy. Uzupełniłam trochę wodę i gotowałam całość do miękkości ziemniaków. Gdy warzywa były miękkie dodałam żur, ale bez dodatków się w nim znajdujących. Podgotowałam trochę zupę, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek. garść majeranku, pieprz i sól do smaku. Użyłam do tego żuru żytnie ziarno zmielone w młynku żarnowym, więc zupa wyszła ciemna. Rozjaśniłam ją zahartowaną śmietaną. Zupę podałam z jajem.
Smacznego :)