Jak szybko rozmrozić mięso mielone? Jest na to niezawodny sposób

Proszony obiad za dwie godziny, a mięso dalej leży w zamrażarce? To nie problem! Istnieją sposoby na bardzo szybkie rozmrożenie, szczególnie w przypadku mięsa mielonego. Jakie metody będą najszybsze, a które są najbezpieczniejsze? Czy rozmrażanie mięsa mielonego przed smażeniem jest w ogóle konieczne? Odpowiedzi znajdziesz poniżej.

Rozmrażanie mięsa mielonego | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeżeli zdarzyło ci się kupić mięso mielone w większej ilości, najlepszą metodą na jego przechowywanie będzie schowanie go do zamrażarki. Czy wiesz jednak, w jaki sposób je potem szybko rozmrozić? W poniższym artykule podpowiemy ci, jak szybko rozmrozić mrożone mięso mielone.

Sprawdź także: Na jakim tłuszczu smażyć kotlety mielone? Będą pulchne i soczyste

Jak długo rozmraża się mięso mielone?

Wszystko zależy od tego, jak będziemy rozmrażali nasze mięso. Ze względu na stopień rozdrobnienia mięso mielone rozmarznie szybciej niż takiej samej wagi jeden kawałek. Najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa jest umieszczenie go w najniższej szufladzie lodówki. Wtedy rozmrożenie kilograma mielonego mięsa zajmie 8-10 godzin w zależności od ustawień lodówki.

Jeżeli chcemy rozmrozić mięso w wodzie zajmie to mniej czasu, od 3 do 5 godzin. Przy rozmrażaniu mięsa mielonego w wodzie musimy pamiętać, aby ciecz zawsze była zimna. Użycie gorącej wody grozi szybkim namnażaniem się szkodliwych bakterii w ciepłym i bardzo wilgotnym środowisku. Inna ważna zasada to wymiana wody co pół godziny. Mięso do pełnego rozmrożenia powinno być w całości zanurzone w wodzie.

Jak szybko rozmrozić mrożone mięso mielone?

Co robić, jeżeli na niedzielny obiad zaprosiliśmy gości, ale kładąc się spać w sobotni wieczór, zapomnieliśmy o rozmrożeniu mięsa? Bez wątpienia najszybszą metodą będzie skorzystanie z funkcji rozmrażania w kuchence mikrofalowej. Jeśli dysponujesz mikrofalówką z tą opcją:

  • Wyjmij mięso mielone z opakowania i przełóż do głębokiego talerza.
  • Wybierz funkcję rozmrażania i uruchom mikrofalówkę, w przypadku rozmrażania mięsa mielonego zajmie to 15-20 minut. Pamiętaj, że tak rozmrożone mięso bez zwłoki należy poddać dalszej obróbce.
  • Po wyjęciu talerza upewnij się, że mięso jest rozmrożone równomiernie.

Jeżeli nie posiadasz w domu mikrofalówki albo twój model nie ma odpowiedniej opcji do ekspresowego rozmrożenia mięsa może posłużyć piekarnik. Ze względu na czas rozgrzewania i inne procesy zachodzące wewnątrz. Rozmrażanie mięsa mielonego w piekarniku zajmie około 30 minut.

  • Rozgrzej piekarnik (najlepiej wybrać termoobieg) do 60-70 stopni Celsjusza. Wyższa temperatura może zepsuć smak mięsa.
  • Owiń mięso folią aluminiową lub umieść w rękawie do pieczenia i włóż do głębszego naczynia żaroodpornego.
  • Poczekaj ok. 30 minut, wyjmij mięso i sprawdź, czy jest równomiernie rozmrożone. W trakcie pieczenia możesz delikatnie potrząsnąć naczyniem co jakiś czas, żeby pomóc mięsu dokładnie odtajać.

Czy można smażyć mrożone mięso mielone?

Wiele osób uważa, że zamrożonego mięsa nie powinno się wrzucać na patelnię, dopóki nie uzyska temperatury pokojowej. Zasada ma zastosowanie w przypadku steków czy innych kawałków w całości, wtedy zwiększa się ryzyko, że mięso w środku pozostanie niedopieczone, albo całkiem surowe. W przypadku mięsa mielonego nie ma takiego zagrożenia, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozpocząć smażenie z pominięciem rozmrażania.

Jeżeli smażymy zamrożone mięso, musimy jednak pamiętać o dwóch ważnych rzeczach. Po pierwsze, z wierzchu zamarzniętej bryły postarajmy się ściągnąć jak najwięcej lodu i szronu. Po drugie, podczas smażenia co jakiś czas trzeba odlewać nadmiar wody uwalniającej się pod wpływem temperatury. W przeciwnym razie, zamiast smażyć będziemy gotować mięso w wodzie i sokach własnych.  Tak przyrządzone mięso będzie miało zupełnie inny smak niż ten, którego spodziewamy się po smażeniu.

Czytaj również:

Jak kupić mięso dobrej jakości? Wykorzystaj prosty trik podczas zakupów

Co można zrobić z szynki wieprzowej? 7 pomysłów na obiad i nie tylko

Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1975

60 min
11
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 530

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0