Spis treści:
- Co można zrobić na obiad z szynki wieprzowej bez kości?
- Co można zrobić z szynki wieprzowej na obiad?
- Co można zrobić z surowej szynki?
- Pulpety – oto co można zrobić z surowej szynki
- Szaszłyki z szynki wieprzowej na obiad
Z szynki wieprzowej mogą powstać naprawdę doskonałe potrawy. Bitki, roladki, szaszłyki, pulpety, a także – oczywiście – pieczona szynka. Jeśli więc nie macie pomysłu na obiad, chwyćcie po kawałek szynki i szybko zabierzcie się do dzieła. Mamy dla was aż siedem pomysłów na dania, które zrobicie na bazie szynki.
Co można zrobić na obiad z szynki wieprzowej bez kości?
Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić na obiad z szynki wieprzowej bez kości, prawdopodobnie nie macie zbyt przyjemnych doświadczeń z tym mięsem. To wbrew pozorom dość powszechne. Szynka kojarzy się z delikatnym, choć łatwym do przesuszenia mięsem, które jest dość trudne do przygotowania w odpowiedni sposób. Trzeba je zamarynować, ale przede wszystkim mieć na nie pomysł. A z tym bywa różnie. Idealnie przyrządzona szynka to doskonała alternatywa dla drobiu, ale przede wszystkim pyszne, delikatne mięso, które będzie smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Co można z niej zrobić?
Najpopularniejszym daniem z szynki jest gulasz. To dobre mięso gulaszowe, ze względu na niewielką ilość tłuszczu i delikatną strukturę. Mięso szynki pięknie wchłania sos, staje się miękkie i rozpływające się w ustach. To jednak nie wszystko, co można z niego zrobić. Możecie przygotować również pulled pork, czyli pełną smaku szarpaną wieprzowinę, która stanowi doskonałe uzupełnienie tacos w kuchni meksykańskiej. Oczywiście szynka będzie smakować idealnie również w panierce czy w formie bitek. Poniżej znajdziecie aż siedem pomysłów na dania z szynki. Z pewnością znajdziecie taki, który wam się spodoba.
Co można zrobić z szynki wieprzowej na obiad? Przygotuj bitki!
Bitki z szynki wieprzowej to danie, które zasmakuje całej rodzinie. Będą pyszne, kruche, doskonałe na główne danie w towarzystwie ziemniaków czy klusek. Czego potrzebujecie, by je przygotować? Wystarczy kilogram szynki wieprzowej, cebula, marchew, przyprawy, takie jak ziele angielskie, majeranek i liść laurowy, odrobina mąki i oczywiście sól i pieprz.
Zacznijcie od pokrojenia szynki na grubsze plastry. Każdy z nich rozbijcie tłuczkiem z obu stron, jednak nie tak cieniutko, jak na kotlety. Posypcie je solą i pieprzem, obtoczcie w mące i usmażcie z obu stron na rumiano. Zdejmijcie z patelni i włóżcie do garnka. Obierzcie i pokrójcie w kostkę cebulę, a marchew zetrzyjcie na tarce. Podsmażcie ją na patelni, a gdy cebula nabierze koloru, przełóżcie warzywa do garnka z mięsem. Na patelnię wlejcie szklankę wody, wymieszajcie i przelejcie płyn do garnka. Włóżcie przyprawy w ilościach, które wam odpowiadają, przykryjcie garnek i duście mięso na małym ogniu przez ponad godzinę. Gdy mięso będzie kruche, możecie je wyciągnąć.
Co można zrobić z surowej szynki?
Pulled pork to idealna odpowiedź na pytanie, co można zrobić z surowej szynki. Jak zrobić to danie? Tu najważniejsza jest marynata. Mięso musi być wyraziste i pikantne. Użyjcie pikantnego keczupu lub ajwaru, słodkiej i pikantnej papryki, kminu, rozmarynu i odrobiny cukru. Wymieszajcie składniki i zamarynujcie w nich mięso w takich ilościach, jakich potrzebujecie. Mięso powinno marynować się przez całą noc. Następnego dnia upieczcie je w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym przez pięć godzin w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie szynka będzie doskonale miękka i gotowa, by poszarpać ją widelcem.
Pulpety – oto co można zrobić z surowej szynki
Mięso z szynki świetnie sprawdzi się również wtedy, gdy je zmielicie. Jeśli macie w domu maszynkę bądź też chodzicie do dobrego rzeźnika, z łatwością otrzymacie pyszne mielone z szynki, z którego zrobicie pulpety. Jak? Wystarczy kilka przypraw – czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do mięsa dodajcie też jajko i namoczoną w mleku bułkę. Tak przygotowane mięso nadaje się do rolowania pulpetów. Te musicie tylko obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Proste, a jakie pyszne!
Szaszłyki z szynki wieprzowej na obiad
Tęsknicie za latem? W takim razie czas zrobić idealne szaszłyki. Nie potrzebujecie do tego grilla – wystarczą dobre składniki i piekarnik. Szynkę wieprzową pokrójcie na grubą kostkę, raz do nadziania, przygotujcie również cebulę, czosnek i paprykę. Mięso warto oczywiście wcześniej zamarynować w oliwie z przyprawami – chociaż przez godzinę powinno ono nasiąkać marynatą w lodówce. Teraz wystarczy nadziać mięso, paprykę, cebulę i czosnek (możecie dołożyć również kawałki boczku czy inne warzywa, takie jak cukinia), a następnie ułożyć je na blaszce do piekarnika. Pieczcie szaszłyki przez półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
Pieczona szynka wieprzowa
Jednym z najszybszych sposobów na szynkę, jest upieczenie jej na przykład z dodatkiem śliwki. Jak to zrobić? Przygotujcie szynkę, suszone śliwki oraz przyprawy do marynaty. Doskonale sprawdzi się miód, musztarda, oliwa oraz czosnek, papryka i rozmaryn. Szynka powinna marynować się w przyprawach przez całą dobę, by jej smak był naprawdę intensywny. Zanim jednak zaczniecie ją marynować, przekrójcie środek szynki i włóżcie tam śliwki suszone. Zamarynowaną szynkę włóżcie do rękawa foliowego i pieczcie przez 80 minut w 170 stopniach. To tyle.
Pyszny gulasz z szynki wieprzowej
Szynka to doskonałe mięso gulaszowe. Jak przyrządzić taki obiad? Pokrójcie szynkę w kostkę, to samo zróbcie z marchewką, papryką, cebulą i pieczarkami. Najpierw w garnku, na odrobinie oleju, usmażcie mięso. Później dodajcie warzywa i zalejcie bulionem (półtora litra). Możecie również wlać wodę z liściem laurowym i zielem angielskim. Jeśli macie je w domu, dorzućcie też grzyby suszone. Będą świetnie komponować się z daniem. Gotujcie pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Na koniec dodajcie sól i pieprz, a także słodką i ostrą paprykę.
Kotlety z szynki wieprzowej bez kości
Kotlety to kolejny prosty sposób na obiad z szynki. Wystarczy, że mięso umyjecie i wysuszycie, a następnie pokroicie na plastry. Szynkę należy dobrze ubić z każdej strony – tak, by mięso było cienkie. Oprószcie je solą i pieprzem, obsypcie mąką, zamoczcie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażcie na rozgrzanym oleju. Wieprzowe kotlety są pyszne, chrupiące i sycące. Idealne na obiad.
Co zrobić z nadmiarem szynki?
Pieczone mięso z szynki wieprzowej wystarczy położyć na chlebie – zimne, na przykład z dodatkiem musztardy. Możecie również dodać je do zapiekanki makaronowej czy tarty z warzywami, a nawet jajecznicy. Nadmiar mięsa to nie problem. Nie trzeba go wyrzucać, nawet jeśli została nam tylko niewielka ilość.
Szynka wieprzowa to doskonałe mięso, które sprawdzi się podczas niejednego obiadu. Sprawdź, jakie przepisy przygotowali nasi użytkownicy.
2. Pieczeń z szynki szpikowana
Zobacz przepisPieczeń z szynki szpikowana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Gulasz z szynki wieprzowej
Zobacz przepisGulasz z szynki wieprzowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kotlety z szynki i mozzarelli
Zobacz przepisKotlety z szynki i mozzarelli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Faszerowane papryki mięsem z szynki
Zobacz przepisFaszerowane papryki mięsem z szynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Roladki z szynki i mięsa mielonego
Zobacz przepisRoladki z szynki i mięsa mielonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Roladki z szynki z pomidorem i mozzarellą
Zobacz przepisRoladki z szynki z pomidorem i mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »
Te bakterie czają się w jedzeniu. Uwaga na produkty rozmrożone »
Makłowicz jest przeciw, ale Polacy ją kochają. Prosty przepis na pizzę hawajską »