Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z szynki wieprzowej

Przepis dnia 2021-11-16
Gulasz z szynki wieprzowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 673

Dodano:

Odsłon: 4749

Pyszny obiad z szynki wieprzowej z dodatkiem kaszy perłowej i surówki z kapusty kiszonej. Często u nas bywa

Składniki

  • •550g szynki wieprzowej
  • •1 cebula
  • •2 ząbki czosnku
  • •½ łyżeczki papryki ostrej
  • •½ łyżeczki curry
  • •½ łyżeczki pieprzu
  • •¾ łyżeczki soli
  • •1 łyżeczka papryki słodkiej
  • •1 łyżeczka majeranku
  • •2 liście laurowe
  • •4 ziela angielskie
  • •1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • •2 łyżki oleju
  • •1 łyżka mąki+odrobina wody
  • •ok 0,5l wody
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z szynki wieprzowej

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz w bieżącej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plastry. Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na złoty kolor posypując delikatnie mąką. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Smaż jeszcze chwilę. Dodaj wszystkie przyprawy, zalej wodą, tak aby zakryła mięso. Duś pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełnij płyn. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy oraz mąkę połączoną z wodą. Gotuj do zgęstnienia. Dopraw do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń