Jak zrobić barszcz ukraiński?

Ile domów i tradycji, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Pomiędzy tym serwowanym w Polsce a pochodzącym zza wschodniej granicy można znaleźć sporo różnic. Nie kwestionując smaku polskiego odpowiednika, warto jednak spróbować oryginalnej wersji barszczu ukraińskiego.

Fot. 123RF/Picsel

Stolicą barszczu jest miejscowość Barszczewo, znajdująca się na ukraińskim Podolu. Niemalże co roku odbywa się tam festiwal kulturalny o nazwie Borszczjiw, co tłumaczy się "barszcz jadł". Popularny w Polsce czysty barszcz nie jest znany na Ukrainie, a pod tą nazwą kryje się zupa, która w kraju nad Wisłą najczęściej nazywana jest barszczem ukraińskim.

Na co dzień i od święta

Historia barszczu sięga już XVI wieku. Wtedy to przygotowywano go z ziela o tej samej nazwie, które porastało łąki oraz tereny okalające sady. Zupę zakwaszano kwasem z mąki ryżowej. Niewątpliwie sposób przygotowania tej potrawy uległ wielu modyfikacjom na przestrzeni czasu.

Współcześnie barszcz ukraiński to skomplikowana kompozycja warzyw, ziół i przypraw, sporządzona na wywarze mięsnym, podana z kleksem śmietany. Jest nie tylko narodowym, ukraińskim przysmakiem, ale także tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie.

Istnieje również jarska wersja tej zupy, serwowana na wigilii. Wtedy to wywar mięsny zastępuje się warzywnym lub fasolowo-grzybowym, a danie serwuje się z pampuszkami - delikatnymi bułeczkami, zrobionymi z ciasta drożdżowego. To obok juszki oraz kapuśniaku, kolejna zupa na wigilijnym stole według tradycji wschodniochrześcijańskiej.

Sekret tkwi w szczegółach

Sekret dobrego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach. To wyjątkowa kompozycja smaków: buraka ćwikłowego, bulionu wołowego, octu (lub soku z cytryny), czosnku i liścia laurowego. Warto dodać, że barszcz ukraiński powinien osiągnąć barwę intensywnej czerwieni, a to za sprawą przecieru pomidorowego. Obligatoryjnym składnikiem jest również biała kapusta. W przeciwieństwie do polskiej wersji, ta ukraińska nie zawiera fasoli. Poszczególne składniki barszczu należy dodawać w odpowiednim czasie, żeby nie stracić ich aromatów, a także by niczego nie rozgotować.

Pobierz aplikację smaker

Podsmażone mięso, lekko posolone, wraz z cebulą, pietruszką oraz marchewką stanowią bazę zupy. Następnie dodaje się ziemniaki, najlepiej pokrojone w plasterki. Kapustę, gotuje się w oddzielnym naczyniu, a kiedy zmięknie, należy wrzucić ją do wywaru.

Buraki, wcześniej ugotowane w łupinkach, nie lądują od razu w bulionie. Są elementem niezwykle ważnej zasmażki, którą sporządza się, prażąc cebulkę, a następnie dodając koncentrat pomidorowy oraz śmietanę. Po około 10 minutach duszenia, przychodzi czas na buraki, starte na grubych oczkach. Bulion warto przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz liściem laurowym, a dopiero wtedy dodać gotową zasmażkę.

Co ważne, kiedy zupa zawrze, natychmiast trzeba zdjąć ją z ognia. Tak przygotowany barszcz podaje się odgrzewany, nie krócej niż godzinę po zakończeniu gotowania. Najlepiej smakuje z przeciśniętym przez praskę surowym czosnkiem, śmietaną oraz posiekaną natką.

Chcesz zrobić wyjątkowy barszcz ukraiński? Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników! Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Barszcz ukraiński

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Barszcz ukraiński na żeberkach

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Barszcz ukraiński

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Barszcz ukraiński

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Barszcz ukraiński

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 30

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0