Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Przepis dnia 2016-08-31
Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24586

Dodano:

Odsłon: 84455

Dzisiaj zapraszam na zdrowy, pożywny i treściwy barszcz ukraiński z fasolą oraz solidną porcją warzyw. Barszcz jest bardzo intensywny, dzięki dodatkowi soku z czerwonych buraczków oraz lekko pikantnej nucie. Jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Barszcz od razu stawia na nogi, dodaje mnóstwo energii i cieszy podniebienie :D

Składniki

  • 1,5 l bulionu
  • około 220 ml soku z buraków
  • 4 buraki czerwone
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1 mała cebula biała
  • kawałek selera
  • ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki fasoli Jaś
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki śmietany
  • plaster masła
  • PRZYPRAWY:
  • pieprz czarny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek mielony
  • pieprz cayenne
  • cukier
  • ocet
  • sól do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Całość chwilę przesmażamy dla uwolnienia smaku oraz aromatu składników.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy je do miękkości.

  3. Następnie do zupy dolewamy sok z buraczków, zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i ugotowaną fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy cukrem, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz solą. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

  4. Gotowy barszczyk możemy podać z mięsną "wkładką" w postaci kiełbasy lub pokrojonej wędliny.

  5. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elunia47 26 października 2018 wczoraj ugotowalam barszczyk, dalam tam zamiast bulionu wolowine,po ugotowaniu ja nakroilam, dodalam garsc zoltej fasolki z 4 burakow sok z sokowir...skore z pomarancza na drobnio pokrojana orestowana na klar. masle, i 2 garscie kapusty bialej,ale te grubsze czesci kapusty. wszystkie warzywa restowalam, ziemniaczki tylko osobno ugotowane.Przed 22 laty mi maž obiecal, že mi garszcz ugotuje, nie doczekalam sie.Niebo w gebie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 08 marca 2018 Świetny przepis - dodatkowo odpowiada mi to, że warzywa są krojone, a nie tarte na tarce. Konsystencja ma ogromny wpływ na smak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 06 września 2016 Piekny i napewno przepyszny!!!uwielbiam barsze w kazdym wydaniu Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 31 sierpnia 2016 Już wiem jaką zupę zjemy w weekend, przygotuję ukraiński barszcz jarski, już nie mogę się doczekać... :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 31 sierpnia 2016 To też moja ulubiona zupa,robię ją bardziej "na tłusto"

Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 29 sierpnia 2016 O jak dawno nie jadłam! A tak bardzo lubię! PYSZNIE WYGLĄDA TWOJA ZUPKA <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń