Ewa_Gotuje

Jak zrobić bulion drobiowy? I czym różni się bulion od rosołu i wywaru?

Bulion drobiowy znajduje rozmaite zastosowania w każdej kuchni – świetnie sprawdza się jako podstawa aromatycznego rosołu, a także baza wielu sosów. Zanim dowiesz się, jak zrobić bulion drobiowy, zapoznaj się z garścią ciekawych zagadnień na jego temat!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się: 

Klasyczne przepisy zakładają, że bulion to wywar z kości, mięsa oraz jarzyn. Stanowi on podstawę dla zup oraz sosów i jest niezmiernie prosty do wykonania. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, w tym sowita ilość dobrej jakości mięsa, i bulion drobiowy ugotuje się w zasadzie sam.  

Sprawdź także: Ranking najlepszych kuchni świata. Na którym miejscu znalazł się schabowy?

Bulion drobiowy: historia 

Zastanawiasz się, skąd w naszej kuchni wziął się bulion drobiowy? Historia tego przysmaku jest bardzo ciekawa, ale zanim ją poznasz, warto dowiedzieć się, skąd wzięła się jego nazwa. Otóż wywodzi się ona od francuskiego słowa bouillon, które oznacza gęsty rosół, podawany zarówno na ciepło, jak i zimno.  

Kiedy bulion pojawił się na stole biesiadnym po raz pierwszy? Tego nikt nie jest w stanie dokładnie stwierdzić. Prawdopodobnie bulion powstał w czasach, gdy człowiek zapanował nad ogniem i zaczął eksperymentować z pożywieniem znajdującym się w zasięgu jego ręki. 

Już w starożytnej Grecji i Rzymie znano formę roztworu gotowanego na bazie mięsa i warzyw owiniętych zwierzęcą skórą. Po zalaniu mieszanki wodą i doprowadzeniu do wrzenia służyła ona zagrzewaniu żołnierzy do walki i kurowaniu chorych. Z biegiem czasu potrawa ta ewoluowała do formy, którą znamy obecnie. 

Bulion a rosół 

Bulion a rosół to jedno z podstawowych zagadnień, które nurtuje wielu domorosłych kucharzy. Czym różnią się te dwie zupy? Tą pierwszą można wykorzystać do podania na ciepło lub jako bazę do innych sosów oraz zup. Jest ona o wiele bardziej esencjonalna i powinna być gotowana od ośmiu do 24 godzin. Z kolei rosół to nieco rozwodniony bulion, przygotowywany na bazie wywaru z drobiu, odpowiednich warzyw, przypraw oraz ziół. 

Czy wywar to to samo co bulion? 

Gros osób zastanawia się, czy wywar to to samo co bulion. Główna różnica jest taka, że bulion można swobodnie podawać jako samodzielną potrawę, natomiast wywar stanowi podstawę do innych dań. Można go przygotować w o wiele większej porcji, a następnie szybko zamienić w określoną zupę. W procesie gotowania wykorzystuje się zazwyczaj stały bukiet ziół, tj. liście pora, selera i laurowe, natkę pietruszki oraz tymianek. Czas gotowania takiej bazy wynosi od trzech do czterech godzin. Jeśli jest ona przyrządzana na kościach, będzie stanowiła bardziej obfite źródło żelatyny niż bulion. 

Domowy bulion drobiowy 

Jeśli boisz się, że nie dysponujesz wystarczającą ilością czasu do wyczarowania bulionu drobiowego z prawdziwego zdarzenia, możesz śmiało skrócić jego obróbkę termiczną. Tak podana potrawa będzie nadal gęsta i aromatyczna. Jedyne, o czym należy pamiętać, to sowita ilość gatunkowanego mięsa oraz warzyw. 

Jak zabrać się za wykonanie domowego bulionu drobiowego? Opłucz kurczaka i włóż do garnka z włoszczyzną, listkami ziela, natką pietruszki oraz grzybkami. Zalej wszystkie składniki zimną wodą, dopraw szczyptą soli i dodaj opaloną nad palnikiem cebulę oraz ząbek czosnku. Zagotuj przekąskę, a następnie zmniejsz nieco ogień i usuń z niej szumy. Bulion powinien gotować się przynajmniej półtorej godziny. Na samym końcu przypraw danie świeżo mielonym pieprzem. 

Zostało ci trochę resztek po pieczonym drobiu? W takim razie wykorzystaj je do stworzenia domowego bulionu drobiowego! Wystarczy, że wzbogacisz je o warzywa, świeże zioła, cebulę oraz czosnek, a po około półtorej godziny posiłek będzie gotowy do zaserwowania! 

Bulion drobiowy w słoiku 

Jeśli wykonasz nieco więcej bulionu, możesz śmiało zamknąć go w szklanym naczyniu, np. słoiku, i wykorzystać w przyszłości do rozmaitych potraw. Bulion drobiowy w słoiku to bardzo praktyczne rozwiązanie, gdy brakuje ci pomysłu na sycące danie. Tak zabezpieczony bulion można z powodzeniem zamienić w ulubioną zupę i to w ciągu 30 minut. Nie chcesz mrozić drobiowej bazy? W takim razie wstaw ją do lodówki, gdzie może spędzić do siedmiu dni. 

Do czego wykorzystać bulion drobiowy? 

Do czego wykorzystać bulion drobiowy? Możliwości są naprawdę liczne! Oprócz wcześniej wspomnianych zup drobiowy bulion posłuży ci do wydobycia smaku mięsnych i warzywnych sosów, dań na bazie makaronu oraz risotto. Na liście potraw, które zyskają nieco charakteru po jego dodaniu, znaleźć można nie tylko tradycyjne polskie przekąski, ale również azjatyckie przysmaki, włoskie pasty, a nawet hiszpańskie specjały z owocami morza. 

Z czym podawać bulion drobiowy? 

Nie wiesz, z czym podawać bulion drobiowy? Odpowiedź jest bardzo prosta, a mianowicie z takimi dodatkami, które lubisz najbardziej. Bulion w tym wydaniu nie tylko doskonale sprawdzi się z tradycyjnym makaronem – kupnym lub domowym – ale również z młodymi ziemniakami czy lanymi lub kładzionymi kluskami 

Jak wykonać proste i smaczne kluski kładzione? Na liście zakupów umieść mąkę pszenną, jajko i sól. Przesiej mąkę do miski i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko bardzo starannie, żeby pozbyć się grudek – najlepsza konsystencja to taka, która przypomina gęstą śmietanę. Podczas mieszania wykonuj duże ruchy – dzięki temu do masy dostanie się trochę powietrza i kluski będą o wiele pulchniejsze. 

Zagotuj w garnku osoloną wodę. Poczekaj, aż ta zacznie wrzeć i dopiero wtedy wrzucaj na nią ciasto porcjami. Używaj do tego metalowej łyżki – dzięki temu kluski będą bez trudu odrywać się od jej powierzchni. Jeśli zależy Ci na drobnej konsystencji, wlewaj masę na wodę prosto z miski lub kubeczka. 

Kluski należy gotować przez około dwie minuty. Warto pilnować tego czasu, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że domowy wyrób stanie się twardy i gumowaty. Wyjmij kluski łyżką cedzakową do czystej miski, a następnie zalej je bulionem drobiowym. Mączny dodatek warto dokładnie odsączyć z wody, żeby nie rozwodnił esencjonalnego bulionu. 

Dodatki do bulionu drobiowego od Smaker.pl 

Kluski kładzione nie trafiają w twój kulinarny gust? Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował domowy makaron. Do jego podania potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i nieco cierpliwości, a dokładny przepis znajdziesz w naszym serwisie.  

Na twoim talerzu wieje nudą i szukasz sposobów na wprowadzenie powiewu świeżości do swojego menu? Chętnie pokażemy ci, jak to zrobić! Na Smaker.pl znajdziesz mnóstwo kulinarnych inspiracji, a także nowinki ze świata zdrowego odżywiania i wielu innych kwestii związanych z gotowaniem. Zapraszamy! 

 Zobacz: Jak zrobić letni kapuśniak na bulionie?

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować pyszny bulion, które mogą być bazą do wielu aromatycznych zup. Skorzystaj z przepisów naszych użytkowników. 

1. Bulion drobiowy

 Bulion drobiowy Zobacz przepis

Bulion drobiowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Bulion wołowy

 Bulion wołowy Zobacz przepis

Bulion wołowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Bulion z chrupiącymi warzywami

 Bulion z chrupiącymi warzywami Zobacz przepis

Bulion z chrupiącymi warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Bulion warzywny

 Bulion warzywny Zobacz przepis

Bulion warzywny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Bulion z sarniny z pierożkami

 Bulion z sarniny z pierożkami Zobacz przepis

Bulion z sarniny z pierożkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Kojący bulion z okolic Bangkoku

 Kojący bulion z okolic Bangkoku Zobacz przepis

Kojący bulion z okolic Bangkoku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Wietnamski rosół z kurczakiem i makaronem (Pho Ga)

 Wietnamski rosół z kurczakiem i makaronem (Pho Ga) Zobacz przepis

Wietnamski rosół z kurczakiem i makaronem (Pho Ga) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Zobacz także:

Czy można jeść surowe pieczarki? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29766

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 172

30 min
6
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 882

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0