Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron domowy przygotujemy w ciągu 45 minut, o tanim koszcie, nie jest to czynność bardzo trudna, myślę że każdy sobie z nim poradzi. Rosół domowy z kury, też może być bardzo smaczny. Wykonuje się znacznie szybciej, bo jeśli użyjemy mięsa z kury wystarczy go gotować 1- 1,5 godziny i będzie gotowy. Podany z makaronem własnej roboty albo ugotowanymi ziemniakami, z dodatkiem marchewki i natki pietruszki na pewno zachwyci domowników.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2534
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3036
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2534
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3036
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102018
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6400
Składniki
Makaron domowy przygotowanie: W usypanej w kopczyk mące robimy dołek, wbijamy całe jajko, 3 dokładnie odłączone od białek żółtka i zagniatamy ciasto, początkowo nożem, a następnie za pomocą rąk. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, jednolite, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Doskonale wyrobione rozdzielamy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Odkładamy by lekko przeschło. Przesuszone krążki ciasta kroimy na połowę, zwijamy, kroimy w nitki i gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżeczki świeżego masła. Cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, dokładnie odsączamy. Makaron podajemy do rosołu z kury lub wołowiny.
Rosół z kury przygotowanie: Mięso myjemy dokładnie i przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz i liść laurowy i gotujemy. Włoszczyznę obieramy, myjemy pod bieżącą wodą i razem z gałązkami natki pietruszki dodajemy do mięsa.Cebulę obieramy, opiekamy w piekarniku lub nad płomieniem kuchenki i wkładamy do zupy. Nadadzą one rosołowi ładny kolor. Rosół gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 1 1/2 godziny. Pod koniec gotowania, zupę solimy do smaku. Mięso i włoszczyznę wyjmujemy. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso w kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Podajemy z makaronem posypany natką pietruszki.