Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione łyżką.
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 552
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 746
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 552
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 746
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką, powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)
W czasie wyrabiania wybijać ciasto łyżką, aby jak najwięcej wprowadzić powietrza - kluseczki będą wtedy pulchniejsze
zagotować w garnku wodę, posolić - na wrzątek kłaść łyżką metalową maczaną w wodzie małe, podłużne kluseczki, zamieszać, gotować pod przykryciem około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde)
gotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup . Smacznego :)