Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione łyżką.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5380
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47831
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165697
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5380
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47831
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165697
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką, powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)
W czasie wyrabiania wybijać ciasto łyżką, aby jak najwięcej wprowadzić powietrza - kluseczki będą wtedy pulchniejsze
zagotować w garnku wodę, posolić - na wrzątek kłaść łyżką metalową maczaną w wodzie małe, podłużne kluseczki, zamieszać, gotować pod przykryciem około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde)
gotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup . Smacznego :)