Do góry

Dodatki Przepis na:

Kluski kładzione

Przepis dnia 2020-07-18
Kluski kładzione

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 3659

Dodano:

Odsłon: 1082

Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione łyżką.

Składniki

  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Woda (chłodna)
  • Sól
  • dodatkowo:
  • masło i zrumieniona bułka tarta do polania gotowych klusek
  • skwarki z boczku lub świeżej słoniny
  • posiekany szczypiorek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski kładzione

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką, powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)

  2. W czasie wyrabiania wybijać ciasto łyżką, aby jak najwięcej wprowadzić powietrza - kluseczki będą wtedy pulchniejsze

  3. zagotować w garnku wodę, posolić - na wrzątek kłaść łyżką metalową maczaną w wodzie małe, podłużne kluseczki, zamieszać, gotować pod przykryciem około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde)

  4. gotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć.

    Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym.
    Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup .

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 lipca No nie może być :D
Już myślałem, że po tej przeprowadzce słuch po Tobie zaginął, a tu taka miła niespodzianka :)

świetny przepis na szybkie i pyszne jedzonko, mniami :)

p.s. Co tam Kasiu słychać w wielkim mieście ;p
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń