Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na domowe kluseczki kładzione łyżką.
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231800
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4974
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36468
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231800
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4974
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36468
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wodę, posolić - wymieszać starannie na niezbyt gęstą masę (wody wlać tyle, aby ciasto dało się łatwo nabierać łyżką, powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany)
W czasie wyrabiania wybijać ciasto łyżką, aby jak najwięcej wprowadzić powietrza - kluseczki będą wtedy pulchniejsze
zagotować w garnku wodę, posolić - na wrzątek kłaść łyżką metalową maczaną w wodzie małe, podłużne kluseczki, zamieszać, gotować pod przykryciem około 2 minuty (zbyt długo gotowane kluski kładzione robią się twarde)
gotowane kluski kładzione wyjmować na cedzak , przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup . Smacznego :)