Ewa_Gotuje

Jak zrobić dobrą ćwikłę? Wystarczy dodać jeden sekretny składnik

Przygotowując się do Wielkanocy, wiele gospodyń już z wyprzedzeniem myśli o pysznym dodatku do gotowanych jajek oraz świątecznych wędlin. Mowa tu oczywiście o ćwikle, czyli smacznej i zdrowej warzywnej sałatce z ugotowanych buraków. Sprawdź, jak zrobić dobrą ćwikłę, jej idealny smak zależy od jednego dodatku.

Co dodać do wielkanocnej ćwikły? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W wielu domach jest obowiązkowym punktem na liście wielkanocnych potraw. Jeśli dotąd z okazji Wielkanocy nie przygotowywałeś ćwikły z chrzanem, a jednocześnie uwielbiasz smak buraków, koniecznie musisz zrobić ją w tym roku. Nie tylko świetnie podkręci smak potraw, ale i jest bardzo zdrowa. Co ciekawe, znana była już w 1567 roku, pisał o niej znany polski poeta i prozaik Mikołaj Rej w swoim dziele "Żywot człowieka poczciwego". Podpowiemy Ci, jakie składniki muszą znaleźć się w ćwikle, aby wyszła doskonale. 

Co to jest ćwikła?

Ćwikła przygotowywana jest z gotowanych, tartych buraków ćwikłowych. Następnie do tak przygotowanej sałatki dodaje się, tarty chrzan, odrobinę cukru, soli i pieprzu, a także obowiązkowy składnik, bez którego nie będzie smakować tak dobrze, czyli sok z cytryny. Świetnie sprawdzi się również odrobina octu, natka pietruszki, kminek czy goździki. Przysmak ten idealnie smakuje podany wraz z gotowanymi jajkami czy wielkanocną białą kiełbasą. Można zaserwować go również do pieczonych mięs. 

Jakie właściwości zdrowotne ma ćwikła? 

Ćwikła to prawdziwa bomba witaminowa, buraki dostarczają witaminy A, C, E, K oraz tych z grupy B, są także źródłem minerałów, takich jak: żelazo, magnez, cynk, fosfor czy potas. Zawierają również barwnik zwany betaniną, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Ponadto zawiera również błonnik pokarmowy, który nie tylko wpływa na uczucie sytości po posiłku, ale i doskonale wspiera pracę jelit i układu trawiennego. Buraki świetnie wpływają również na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także dostarczają żelaza, które pomoże uchronić się przed anemią. 

Chrzan jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a także opóźnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspiera odporność organizmu, pomagając chronić się przed przeziębieniem i grypą. Chrzan nazywany jest również naturalnym antybiotykiem, działa odkażająco i wykrztuśnie, pomoże zwalczać również dolegliwości towarzyszące przeziębieniu, takie jak kaszel, zapalenia zatok, czy oskrzeli. Korzeń ten świetnie sprawdzi się również na trawienie, dodatek chrzanu będzie wskazany do tłustych i ciężkostrawnych potraw mięsnych. Ponadto polecany jest do spożywania, jeśli chcesz zadbać o kondycję skóry, a także mocne i zdrowe włosy i paznokcie. 

Jak zrobić dobrą ćwikłę – przepis

Do przygotowania wielkanocnej ćwikły, będziesz potrzebować: 500 g buraków, pięć łyżek tartego chrzanu, sok z cytryny, łyżeczkę cukru, sól i pieprz. 

Zacznij od dokładnego umycia buraków, następnie wrzuć je go osolonej wody i gotuj, aż do miękkości. Kiedy przestygną obierz je, a następnie zetrzyj na tarce. Przełóż starte buraki do miski, dodaj chrzan, sok z cytryny, cukier, dopraw solą i pieprzem. Gotowe! 

Zobacz także:

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki zafarbujesz bez chemii  »

Rzeżucha na Wielkanoc - kiedy i jak wysiać nasiona? Uprawa rzeżuchy krok po kroku »

Kiedy i jak wysiać owies, by ozdobił wielkanocny stół? Oto najlepszy termin! »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
30 min
1
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133308

15 min
144
15 min
14
Dania główne Placki z kalarepy

Kalarepa, to bardzo dobre warzywo, z którego można zrobić również pyszne placki.

Odsłon: 3907

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3