Sponsorowane

Jaki ekspres do kawy wybrać?

Miłośnicy kawy i bariści wiedzą, co oznaczają słowa dobra kawa. Większość z nich nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki espresso lub ulubionego latte macchiato popijanego niedługo po obudzeniu. Aby przygotować dobrą kawę, ważna jest technika jej parzenia lub odpowiednio dobrane ekspresy do kawy, które w mgnieniu oka przygotują wyśmienity czarny napój, którym nie pogardzą nawet najwięksi smakosze i specjaliści. Wybór dobrego ekspresu do kawy może okazać się nie lada wyzwaniem, kiedy nie wiemy sami, czego oczekujemy, a ilość dostępnych ekspresów jest tak ogromna, że nie wiemy, na jaki się zdecydować.

Espresso najlepiej przygotowywać w ekspresie wysokociśnieniowym, który jest w stanie przygotować wysokoaromatyczny napój / freepik.com / materiały promocyjne

Ekspres do kawy dla miłośników espresso

Ekspresy do kawy przelewowe to idealne rozwiązanie dla smakoszy małej czarnej, która rozbudza ich poranek każdego dnia. Ekspresy przelewowe charakteryzują się prostotą obsługi, a w uzyskanym z nich napoju nie znajdują się żadne fusy. Przelewowy ekspres do kawy może być wyposażony również w płytę grzewczą, która utrzyma temperaturę napoju, do momentu zabrania go. Aby ekspres przygotował ulubione espresso, wystarczy napełnić pojemnik kawą, dolać wrzącej wody i uzupełnić filtr, a już po kilkunastu minutach ekspres przygotuje kawę niczym profesjonalny barista. Espresso najlepiej przygotowywać w ekspresie wysokociśnieniowym, który jest w stanie przygotować wysokoaromatyczny napój.

Modele ekspresów do kawy

Oprócz wcześniej wspomnianego, przelewowego ekspresu do kawy, który będzie doskonałym wyborem dla osób, które zawsze chcą czuć doskonały aromat świeżo przyrządzonej kawy, do wyboru mamy również ekspresy kolbowe, dzięki którym nie tylko smak i aromat, ale i wygląd kawy nas zachwyci. Za pomocą ekspresu kolbowego możemy tworzyć różnego rodzaju ozdobniki w mleku i przygotować kawę niczym z Instagrama. Ekspresy kolbowe bywają również znacznie tańsze od automatycznych.

Obok kolbowych, pojawiają się również ekspresy ciśnieniowe automatyczne, za pomocą których zaparzanie kawy zajmuje kilkadziesiąt sekund, czyli idealnie tyle ile potrzebuje ekspres, aby przygotować nam świeżą, aromatyczną kawę idealną do wypicia na rozpoczęcie dnia pracy lub śniadania do łóżka. Pełna automatyzacja ekspresu w żaden sposób nie zaszkodzi przygotowanej kawie, a jej smaku nie odróżnimy od tej przygotowywanej w innym ekspresie.

Jeśli mocne, czarne espresso do nas nie przemawia lub raz na jakiś czas lubimy nasycić się smakiem cappuccino, lub mokki to warto rozważyć również kupno ekspresu kapsułkowego, dzięki któremu przygotujemy dowolny napój w mgnieniu oka, a nawet o różnych walorach smakowych jak orzech, czekolada czy wanilia.

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy?

Podczas zakupu warto sprawdzić również, czy ekspresy do kawy posiadają dodatkowe wyposażenie, które ułatwi nam jego obsługę. Może się okazać, że ekspres, który sobie wymarzyliśmy, nie ma wbudowanego młynka do kawy i będziemy zmuszeni dokupić do osobno. Na rynku dostępne są również ekspresy do kawy wyposażone we wbudowany ciśnieniowy spieniacz do mleka lub z dodatkowym kompletem filiżanek czy kubków, które są idealnie dopasowane do rodzaju ulubionej kawy. Oprócz tego warto zainteresować się czyszczeniem ekspresu. Niektóre ekspresy do kawy posiadają skomplikowany system czyszczenia, który nie raz wymaga rozebrania połowy urządzenia dla dokładnego oczyszczenia, więc warto i te kwestie przemyśleć. Kawa z ekspresu to nie tylko wygoda i oszczędność czasu, ale i również aromatyczny i pyszny trunek, która zachwyci nasze kubki smakowe.

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 128

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 55

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1