Jakie błędy najczęściej popełniamy w czasie gotowania?

Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz któryś z tych błędów.

Fot. 123RF/Picsel

W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania.

1. Wybieramy złe oleje

Wybór odpowiedniego oleju wcale nie jest prostą sprawą. Nie każdy dobrze wpływa na nasze zdrowie, podobnie jak nie każdy nadaje się do smażenia lub spożywania na zimno. Kluczowa w tym wypadku jest tzw. temperatura dymienia - im wyższa, tym więcej zniesie olej. Pamiętajcie, że danie przygotowane na złym oleju, może być nie tylko niesmacznie, ale nawet niebezpieczne dla naszego zdrowia.

2. Źle smażymy mięso

Wbrew pozorom, smażenie wcale nie jest łatwą sztuką i można przy tej czynności popełnić naprawdę sporo błędów. Jednym z najczęściej powtarzanych jest zbyt słabe nagrzanie patelni. Jeśli wyłożycie mięso na zimny tłuszcz, możecie być niemal pewni, że będziecie mieć problemy z jego obróceniem. Zapomnijcie też o chrupiącej skórce, zamiast niej uraczycie rodzinę tłustą i gumowatą potrawą. Co gorsza, produkty wrzucone na zimny tłuszcz chłoną go znacznie więcej, przez co stają się zdecydowanie bardziej kaloryczne.

Unikajmy także wkładania zbyt wielu produktów na patelnię. Mowa tutaj zwłaszcza o mięsie - soki które z niego wypłyną, nie będą miały szansy odparować. W ten sposób nasze potrawy zamiast się smażyć, zaczną się dusić. Koniecznie pamiętajcie również, by nie dotykać mięsa zbyt często, ani nie kłuć go widelcem - tylko wówczas będzie soczyste. Po zdjęciu z patelni, pozwólcie mu odpocząć kilka chwil. Jeśli pokroicie je zbyt szybko, wypłyną z niego wszystkie naturalne soki, czyli to co w nim najcenniejsze.

Reklama

3.Źle panierujemy

Z pewnością wielu z was borykało się z problemem panierki, która zamiast na kotlecie, zostawała na patelni. Jeśli przytrafiła wam się taka sytuacja, najprawdopodobniej zapomnieliście o jednym bardzo ważnym składniku. Mowa oczywiście o mące. Jeśli oprószycie nią mięso, a dopiero potem obtoczycie je w jajku i bułce tartej, możecie mieć pewność, że panierka pozostanie tam gdzie być powinna.

4. Źle przyprawiamy

Nie ma nic gorszego od źle przyprawionych potraw. Dotyczy to zarówno tych, których nie doprawiliśmy, jak i tych przyprawionych za bardzo. W gotowaniu, jak w mało której dziedzinie życia, istotny jest umiar. Czasem warto powstrzymać się od wsypywania do garnka wszystkich przypraw, jakie akurat mamy pod ręką, gdyż w efekcie zaserwujemy bliskim potrawę o przedziwnym smaku. Co więcej, bardzo prawdopodobne, że większość naszych dań będzie smakować tak samo.

Zachowując umiar, unikniemy również sytuacji, gdy dodane przez nas przyprawy stłumią naturalny smak produktów, który przecież powinien być najważniejszy. Warto również pamiętać, że w przypadku gdy stosujemy świeże zioła, powinniśmy zawsze dodawać je pod koniec gotowania, inaczej nic nie pozostanie nam ani z ich pięknego koloru, ani z aromatu.

5. Źle gotujemy makaron

W przypadku gotowania makaronu powinniśmy stosować się do rad udzielanych nam przez Włochów - w końcu któż zna się na nich lepiej? Przede wszystkim pamiętajmy, aby makaron gotować w odpowiedniej ilości wody - zazwyczaj jest to litr na każde sto gram makaronu. Musimy też bardzo uważać, by go nie rozgotować, gdyż wówczas traci większość swoich właściwości odżywczych oraz staje się znacznie bardziej kaloryczny. W tym wypadku najlepiej zdać się na wskazówki podane przez producenta na opakowaniu. Warto również wiedzieć, że wbrew obiegowej opinii, po ugotowaniu makaronu nie powinniśmy przelewać go zimną wodą, ani dodawać do niego tłuszczu - w ten sposób sprawimy tylko, że sos będzie z niego spływał, a nasz posiłek stanie się zdecydowanie mniej apetyczny.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 62

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 27

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3