Ewa_Gotuje

Kultowy składnik kuchni azjatyckiej. W Polsce grzybiarze nazywają go "uchem Judasza"

Borowiki, kanie, a może kurki? Polacy uwielbiają grzyby i chętnie dodają je do różnych dań. Dziś przyjrzymy się bliżej grzybom pochodzącym wprost z dalekiej Azji. Mowa tu o grzybach mun, które są nie tylko pyszne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, co można zrobić z grzybami mun oraz jak znaleźć uszaka bzowego w lesie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Skąd pochodzą grzyby mun? Chociaż największą popularnością cieszą się w Azji Wschodniej, znaleźć je można także w polskich lasach. Co ciekawe, mają one również rodzime nazwy, mówi się na nie uszaki bzowe, chiński smardze, a także „uszy judasza”. Charakteryzuje je nietypowy wygląd, odbiegający znacznie od klasycznych grzybów z kapeluszem i nóżką. Grzyby mun przypominają niewielkie, brązowe uszy, największe okazy dorastają średnicą jedynie do 10 cm. Mają delikatny smak, nadają się zarówno do smażenia, jak i gotowania. Dowiedz się, z czym można pomylić chińskiego smardza oraz co można zrobić z grzybami mun?

Sprawdź także: W latach 80. ten grzyb gościł na polskich stołach. Dziś lepiej omijać go szerokim łukiem

Grzyby mun – wartości odżywcze

Chińskie smardze kryją w sobie sporo wartości odżywczych. Zawierają białko, w tym niezbędne organizmowi aminokwasy. W 100 g suszonych grzybów mun znajduje się około 360 kcal. W ich składzie znajdziesz witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak: magnez, selen, miedź, żelazo i potas.  

Grzyby mun – właściwości

Chińskie smardze to niezwykle stary gatunek grzybów, prawdopodobnie były znane już w trzecim wieku przed naszą erą. Na Starym Kontynencie pojawiły się natomiast w XVII wieku. Już wówczas ceniono je nie tylko za ich walory smakowe, ale i właściwości prozdrowotne.

Grzyby mun są przeciwutleniaczami, wspierają walkę z wolnymi rodnikami, dzięki czemu działają przeciwstarzeniowo. Mają również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Uszaki bzowe warto włączyć do diety w okresie jesienno-zimowy, ponieważ mają właściwości wzmacniające odporność, pomagają zwalczyć infekcje oraz chronią organizm przed zakażeniami.

Grzyby te są także źródłem błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego oraz poprawia trawienie. Spożywanie błonnika to także działanie profilaktyczne w przypadku chorób u układu krążenia.

Powinny znaleźć się także w diecie osób, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi, wzmacniają także naczynia krwionośne. Co więcej, pomagają obniżyć poziom tłuszczu we krwi.

Gdzie w Polsce rosną grzyby mun?

Wybierasz się na grzybobranie z zamiarem odnalezienia grzybów mun w naszych lasach? W pierwszej kolejności musisz odnaleźć krzewy czarnego bzu, to właśnie na ich pniach lubią rosnąć uszaki bzowe. Możesz rozejrzeć się również w poszukiwaniu drzew liściastych, takich jak akacje, buki czy wierzby. Uszaki bzowe najbardziej lubią towarzystwo spróchniałych drzew oraz takich, które np. przez chorobę są osłabione. Można spotkać je zarówno wiosną, jak i jesienią.

Z czym można pomylić chińskiego smardza?

Uszaki bzowe bardzo łatwo pomylić z łatwo pomylić z uszakami gęstowłosymi. Pomyłka ta nie jest jednak groźna dla zdrowia, rozczarować mogą cię natomiast walory smakowe, ponieważ grzyby te są raczej niejadalne. Grzyby mun są również podobne do uszaków skórnikowatych.

Co można zrobić z grzybami mun?

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni z nowymi produktami, grzyby mun sprawdzą się tu świetnie. Mają delikatny smak i ciekawą konsystencję, niektórzy określają ją jako chrupką, inni zaś uważają, że są nieco galaretowate. Z pewnością jednak nadają one daniom ciekawej konsystencji.

Można je zarówno gotować, jak i smażyć. Będą doskonałym uzupełnieniem dań wegetariańskich, np. warzyw po azjatycku przygotowywanych metodą stir-fry. Podkreślą także smak sosów, zup, czy gulaszów w stylu chińskim. Można wrzucić je do dań z makaronem, doskonale pasować będą do makaronu ryżowego. Świetnie dopełnią również smak dań z mięsem w roli głównej. Sprawdź, jakie przepisy można przygotować z grzybami mun.

Makaron z grzybami mun

Jeśli lubisz dania kuchni chińskiej, koniecznie musisz spróbować makaron z grzybami mun. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 50 g suszonych grzybów mun, dwie piersi z kurczaka, cebulę, cztery ząbki czosnku, opakowanie makaronu ryżowego, trzy łyżki sosu sojowego, łyżeczkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru brązowego, szczypiorek, garść orzechów ziemnych, kawałek imbiru, sól i pieprz do smaku.

Zacznij od zalania suszonych grzybów wrzątkiem, powinny odstać tak przynajmniej kwadrans, następnie odcedź je z wody i pokrój. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek i kurczaka, podsmaż na złoty kolor.  Dodaj grzyby mun, sos sojowy, sos rybny, cukier, starty kawałek imbiru, szczyptę soli i pieprzu. Smaż przez kilka minut, następnie dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem oraz pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Zupa z grzybami mun i kurczakiem

Na jesienną niepogodę świetnie sprawdzi się także rozgrzewająca zupa w stylu azjatyckim z dodatkiem grzybów mun i kurczaka. Przygotuj: 60 g grzybów mun, dwie piersi z kurczaka, trzy marchewki, paprykę czerwoną i żółtą, garść szczypiorku i kolendry, puszkę mleka kokosowego, cztery ząbki czosnku, łyżeczkę cynamonu, szczyptę chili, łyżeczkę imbiru, łyżeczkę czerwonej papryki słodkiej, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę soli, pół łyżeczki pieprzu.

Mięso pokrój w kostkę, do garnka wlej odrobinę oliwy, dodaj czosnek i kurczaka, dopraw solą i pieprzem, podsmaż. Dodaj warzywa pokrojone w cienkie słupki, następnie wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone i namoczone wcześniej grzyby. Wlej litr wody, mleczko kokosowe, gotuj przez pół godziny. Na koniec wrzuć ugotowany wcześniej makaron – zgodnie z opisem na opakowaniu. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

Zainspiruj się przepisami z grzybami mun, przygotowanymi przez naszych użytkowników.

1. Zupa z jarmużem i grzybami mun

 Zupa z jarmużem i grzybami mun Zobacz przepis

Zupa z jarmużem i grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Orientalna zupa z grzybami mun

 Orientalna zupa z grzybami mun Zobacz przepis

Orientalna zupa z grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Duszone plastry wołowe z grzybami mun

 Duszone plastry wołowe z grzybami mun Zobacz przepis

Duszone plastry wołowe z grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makaron chow mein z grzybami mun

 Makaron chow mein z grzybami mun Zobacz przepis

Makaron chow mein z grzybami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Omlet ze szczypiorkiem i grzybkami mun

 Omlet ze szczypiorkiem i grzybkami mun Zobacz przepis

Omlet ze szczypiorkiem i grzybkami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Spaghetti "po chińsku" z pak choi i mun

 Spaghetti "po chińsku" z pak choi i mun Zobacz przepis

Spaghetti "po chińsku" z pak choi i mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaron nudle z kurczakiem i grzybkami mun

 Makaron nudle z kurczakiem i grzybkami mun Zobacz przepis

Makaron nudle z kurczakiem i grzybkami mun / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Siedem nieoczywistych oznak osłabionej odporności »

Nie mleko i nie maślanka. Teraz do racuchów dodaje się ten produkt »

Jedna zmiana robi wielką różnicę. Rosół zyska lepszy smak i aromat »

Jak ekspresowo wysuszyć grzyby? Ten sposób zajmie ci 30 minut! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jajeczna z porem i rzodkiewką

Wyśmienita. Dobre smaki...por, rzodkiewki, kiszone ogórki i jajka. Polecam.

Odsłon: 7684

30 min
7
>60 min
4
>60 min
28
15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

1
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3