Moneta w zamrażarce – zostaw przed wyjazdem

Wyjeżdżając na dłuższy czas z domu, nigdy nie możemy być pewni, co zastanie nas po powrocie. Jak zatroszczyć się o żywność podczas nieobecności w domu i co zrobić, żeby uchronić się przed zatruciem? Wykorzystajcie ten prosty trik!

Fot. 123RF/Picsel

Wakacje to sezon urlopów, wypoczynku i wyjazdów z rodziną. Przed opuszczeniem domu na dłuższy czas staramy się opróżnić lodówkę z zapasów. Często jednak nie jesteśmy w stanie przejeść wszystkiego, co się w niej znajduje. Zostawiamy produkty z dłuższą datą przydatności do spożycia. Liczymy na to, że po powrocie produkty te będą nadawały się do zjedzenia. Nie mamy jednak pewności, czy w trakcie naszej nieobecności nie doszło np. do dłuższych przerw w dostawie prądu. Jak sprawdzić, czy żywność w naszej lodówce i zamrażarce nie uległa zepsuciu? Jest na to prosty sposób.

Włóż monetę do zamrażarki

Jeśli chcemy mieć gwarancję, że podczas wyjazdu jedzenie znajdujące się w naszej lodówce i zamrażalce pozostało w nienaruszonym stanie, wystarczy wykonać prosty test. Do jego przeprowadzenia będziemy potrzebowali trzech rzeczy: kubka lub plastikowego pojemnika, wody oraz monety.

Wystarczy napełnić pojemnik wodą do minimum połowy wysokości i włożyć go do zamrażalnika. Kiedy woda całkowicie zamarznie, na wierzch kładziemy monetę i to wszystko! Pojemnik z monetą zostawiamy w zamrażarce na okres naszego urlopu. Po powrocie wystarczy sprawdzić, czy moneta znajduje się na powierzchni lodu. Jeśli zauważymy, że zmieniła ona swoje położenie i została przykryta taflą lodu, będziemy mieli pewność, że lodówka przez pewien czas nie pracowała tak, jak należy. W trakcie przerwy w dostawie prądu lód zdążył się rozpuścić, a moneta powędrowała na dno pojemnika. W takiej sytuacji powinniśmy dokładnie sprawdzić świeżość wszystkich produktów, tak aby nie doszło do zatrucia.   

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 138

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 62

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1