Najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa. Najnowszy raport EWG

Dietetycy i eksperci do spraw żywienia zachęcają nas do spożywania warzyw i owoców, w każdym posiłku. Taka dieta ma dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Niestety, pomimo tego, że są zdrowe, mogą znajdować się w nich szkodliwe pestycydy. Jakie są najbardziej zanieczyszczone owoce i warzywa?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

EWG, czyli Environmental Working Group to amerykańska organizacja non-profit zajmująca się między innymi badaniami w zakresie rolnictwa, toksycznych chemikaliów, czy zanieczyszczeń wody pitnej, opublikowała listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw. Co ciekawe, najwięcej szkodliwych substancji znajdziemy w produktach, które spożywamy niemal codziennie.

Sprawdź także: Test palca na świeżość mięsa. Już w sklepie ustalisz, czy mięso jest świeże

Czym są pestycydy?

Pestycydy to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane w celu zwalczania szkodników i organizmów szkodliwych. Używa się ich w rolnictwie w celu ochrony roślin, zwierząt hodowlanych, oraz żywności. Aby uniknąć utraty plonów, stosuje się pestycydy, które chronią rośliny przed chorobami wywoływanymi między innymi przez: grzyby, bakterie, wirusy oraz szkodnikami, np. owadami, gryzoniami, czy chwastami.

Czy pestycydy są niebezpieczne dla zdrowia? Tak, mogą one bardzo negatywnie wpływać na organizm. W szczególności kontakt z pestycydami może odbić się na funkcjonowaniu układu nerwowego. Mogą powodować nowotwory, bezpłodność, oraz być przyczyną wad wrodzonych. Kontakt z pestycydami może również działać niekorzystnie na skórę, powodując zapalenia.

Jak chronić się przed pestycydami?

Jeśli chcesz uchronić się przed pestycydami znajdującymi się na powierzchni warzyw i owoców, koniecznie dokładnie umyj je po powrocie z zakupów. Najwięcej substancji chemicznych znajduje się w skórce, dlatego możesz również je obrać. Warto wybierać również produkty ze sprawdzonych źródeł, w których używa się ekologicznych metod uprawy.

Wybieraj sezonowe warzywa i owoce, lokalne produkty będą prawdopodobnie uprawiane z dodatkiem mniejszej ilości środków chemicznych niż te, które muszą przebyć długą drogę, aby dotrzeć na sklepowe półki.

Bardzo często do ochrony swoich roślin oraz do wspomagania ich wzrostu, rolnicy używają azotynów i azotanów, które są substancjami powodującymi nowotwory. Dlatego, zwróć również uwagę na to, by owoce i warzywa, które kupujesz, nie wyglądały zbyt perfekcyjnie, niczym wyjęte z reklamy lub kolorowej książki dla dzieci. Drobne skazy, nieidealna faktura i kolor będą świadczyć na ich korzyść. Zbyt duża wielkość, nienaturalnie błyszcząca skóra może być znakiem, że na danych roślinach użyto szkodliwych oprysków z pestycydami. Pamiętaj, w naturze nic nie jest idealne.

Ranking najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw

Tegoroczna lista przygotowana przez EWG wykazuje, że do najbardziej zanieczyszczonych pestycydami owoców i warzyw, należą:

  1. truskawki,
  2. szpinak,
  3. jarmuż,
  4. nektarynki,
  5. jabłka,
  6. winogrona,
  7. papryka,
  8. wiśnie,
  9. brzoskwinie,
  10. gruszki,
  11. seler,
  12. pomidory.



Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 73

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 31

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

0
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3