Spis treści:
- Jak upewnić się, że mięso jest świeże?
- Test palca na świeżość mięsa
- Co może się stać, kiedy zjesz nieświeże mięso?
Jak sprawdzić, czy foliowane mięso jest świeże? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Test świeżości najlepiej wykonać jeszcze w sklepie. Na pewno w pierwszej kolejności powinieneś spojrzeć na datę ważności na opakowaniu. Nie jest to jednak rozwiązanie, które może dać nam sto procent pewności, że mięso nie jest popsute.
Sklepy mogą stosować nieuczciwe praktyki, zmieniając datę ważności produktu, poddając mięso czyszczeniu i płukaniu, aby pozbyć się nalotu, lub np. w przypadku kurczaka, opiekając go na rożnie, po czym nieświadomi niczego klienci kupują takie kurczaki na wynos. Sprawdź, co może świadczyć o tym, że mięso nie jest zdatne do spożycia.
Sprawdź także: Pasteryzowanie weków w zmywarce. Sprytny i wygodny sposób na pasteryzację przetworów
Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże?
Kolejnym krokiem będzie zwrócenie uwagi na kolor mięsa. Powinno być ono jasnoróżowe. Jeśli mięso wpada w odcienie bieli, może być to znak, że było wiele razy płukane lub moczone w solance. Nieświeże mięso zmienia kolor, drób szarzeje, wołowina i dziczyzna brązowieją, wieprzowina zmienia kolor na ciemnoróżowy.
Oczywistym sygnałem, że z mięsem jest coś nie tak, będzie również jego nieprzyjemny zapach. Świeże mięso jest praktycznie bezwonne. Jeśli na wybranym przez ciebie kawałku kurczaka lub wołowiny dostrzeżesz nietypowy nalot, np. w kolorze zielonym, absolutnie nie pakuj go do koszyka. Sygnałem alarmowym powinna być również lepka powierzchnia mięsa.
Test palca na świeżość mięsa
Skutecznym testem na świeżość mięsa jest również metoda palca. Wystarczy, że naciśniesz powierzchnię mięsa palcem. Jeżeli mięso jest sprężyste, a odgniecenie szybko wróci do pierwotnego kształtu, świadczyć to będzie o tym, że jest ono świeże. Im produkt jest starszy, tym zawiera mniej wody, co sprawia, że jest pozbawiony elastyczności świeżego mięsa.
Czym może skutkować spożycie nieświeżego mięsa?
Zjedzenie zepsutego mięsa może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Żerujące na nim drobnoustroje i bakterie wytwarzają toksyny, które mogą powodować nieprzyjemne zatrucia pokarmowe (wymioty, biegunka, ból brzucha), a nawet prowadzić do śmierci. Najczęściej w zepsutym mięsie znajdują się takie bakterie jak: Salmonella, Clostridium, E. Coli, gronkowiec (Staphylococcus aureus), czy Bacillus cereus.
Ważne jest nie tylko to, by kupować świeże mięso wysokiej jakości, ale również to, w jaki sposób będziesz je przechowywać. Po powrocie z zakupów możesz przechowywać mięso w lodówce w temperaturze dwóch stopni przez około trzy dni. Najlepiej włóż je do szczelnego opakowania, tak by surowe mięso nie miało bezpośredniego kontaktu z półkami lodówki. Jeśli zrobiłeś zakupy na zapas, koniecznie zamroź mięso, będzie ono zdatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Aby uniknąć zatrucia, pamiętaj, także o zachowaniu higieny, podczas przygotowywania mięsa. Najlepiej zaopatrz się w deski do krojenia, które będą przeznaczone jedynie do mięsa. Pamiętaj również o dokładnym myciu noży, desek oraz blatu, na którym przygotowujesz jedzenie. Możesz oczywiście włożyć przybory kuchenne do zmywarki, w przypadku desek do krojenia świetnie sprawdzą się domowe metody, takie jak: sól, ocet, cytryna i wrzątek.
Zobacz także:
Gniją, miękną, gazują? Jak uniknąć błędów przy kiszeniu ogórków? »
Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »