Sprawdzone przepisy na Sylwestra

Lato to doskonały czas na przygotowywanie domowych przetworów. Aby twoje ulubione dżemy, soki i sałatki w słoikach przetrwały jak najdłużej, koniecznie muszą być poddane procesowi pasteryzacji. Nie wszyscy jednak znają metodę na pasteryzowanie weków w zmywarce. Podpowiemy ci, jak zrobić to prawidłowo.

Fot.123RF/Picsel

Pasteryzacja to proces konserwacji żywności, najczęściej polegający na gotowaniu weków w garnku z wodą przez około 20 minut. Świetną alternatywą dla tego klasycznego sposobu, jest pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Co jeszcze warto wiedzieć o pasteryzacji?

Sprawdź także: Czy ogórki należy moczyć przed kiszeniem?

Dlaczego należy pasteryzować przetwory?

Głównym celem pasteryzowania weków jest pozbycie się bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Należy pamiętać o tym, że im większy mamy słoik, tym dłużej powinna trwać jego pasteryzacja. Warto wiedzieć również, że słodkie przetwory takie, jak konfitury czy dżemy będą szybciej gotowe, niż na przykład warzywa w zalewie octowej.

Pamiętaj, żeby robić przetwory tylko ze zdrowych i świeżych warzyw i owoców. Zrezygnuj z odcinania spleśniałych, czy nadgniłych części. Zepsute produkty spożywcze mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ponadto niektóre gatunki pleśni mogą być trujące oraz rakotwórcze. Dlatego zasadę nic nie może się zmarnować, w tym wypadku lepiej odłożyć na drugi plan, na pierwszym stawiając swoje zdrowie.

Jakie owoce i warzywa można pasteryzować?

Wiele owoców i warzyw, którymi możesz cieszyć się w trakcie letnich miesięcy, nadaje się na przetwory, a co za tym idzie do poddania pasteryzacji. Jeśli chcesz przygotować owocowe dżemy, konfitury, soki, owoce w syropie, lub kompoty możesz użyć m.in.: truskawek, malin, wiśni, czereśni, śliwek, moreli, brzoskwiń, porzeczek, agrestu, jabłek, gruszek i jagód. Warto pamiętać, że dodanie cukru do przetworów to również sposób na konserwowanie żywności.

Do warzyw, które świetnie sprawdzą się w przetworach, należą, m.in.: ogórki, cukinia, papryka, pomidory, kalafior, dynia, buraki, czy kapusta. Warto zrobić również przetwory z użyciem grzybów.

Jak pasteryzować weki w zmywarce?

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce jest bardzo proste. Ten patent świetnie sprawdzi się zwłaszcza, wtedy kiedy masz wiele przetworów do pasteryzowania. Wystarczy ułożyć zakręcone słoiki pokrywką do dołu, a następnie nastawić program zmywarki na około 70 do 75 stopni. Włącz sprzęt i poczekaj, aż skończy się cykl. Kiedy słoiki wystygną, ustaw je w chłodnym miejscu wieczkami do góry. 

Pasteryzowanie przetworów w piekarniku

Weki możesz pasteryzować również w piekarniku. Słoiki z przetworami ustaw na blasze piekarnika, zadbaj o to, by nie stały zbyt blisko siebie i nie dotykały jeden drugiego. Na blachę wylej wodę, po czym włóż ją do piekarnika. Następnie ustaw temperaturę na około 130 stopni. Włącz piekarnik i odczekaj od pół godziny do 40 minut. Po tym czasie wyłącz sprzęt, poczekaj do momentu, aż słoiki przestygną, potem ustaw je w chłodnym miejscu, pokrywkami do góry.

Zastanawiasz się, jakie przetwory przygotować w tym roku? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

1. Dżem malinowy

 Dżem malinowy Zobacz przepis

Dżem malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z winogron

 Dżem z winogron Zobacz przepis

Dżem z winogron / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Dżem z marchewki

 Dżem z marchewki Zobacz przepis

Dżem z marchewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Konfitury z wiśni

 Konfitury z wiśni Zobacz przepis

Konfitury z wiśni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ogórki konserwowe

 Ogórki konserwowe Zobacz przepis

Ogórki konserwowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kiszona cukinia

 Kiszona cukinia Zobacz przepis

Kiszona cukinia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pyszna sałatka z ogórków

 Pyszna sałatka z ogórków Zobacz przepis

Pyszna sałatka z ogórków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sok malinowy

 Sok malinowy Zobacz przepis

Sok malinowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Masz refluks? Oprócz leków stosuj te zalecenia i rady »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nie tylko ogórki i kapusta. 5 warzyw idealnych na kiszonki

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Desery Sernik na kakaowym spodzie

Nasz ulubiony sernik, robi go na wszystkie rodzinne uroczystości. Sernik robi...

Odsłon: 60887

30 min
244
Dania główne Smażony dorsz do obiadu

Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...

Odsłon: 169

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kalafiorowe steki

Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...

Odsłon: 439

30 min
13
15 min
4
Dodatki Kapusta z grochem i grzybami

Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...

Odsłon: 798

60 min
9
Desery Murzynek

To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...

Odsłon: 5288

60 min
17

Polecane artykuły

Informacje Imbir czy ocet jabłkowy? Najlepsze domowe sposoby na kaca

Zarówno święta, jak i okres sylwestrowy obfitują w okazje do celebracji przy domowej nalewce, lampce wina czy kolorowym drinku. Niestety zakrapiana...

3
Informacje Z mąką za pan brat

Mąka jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych. Wykorzystujemy ją nie tylko do pieczenia chleba czy ci...

0
Informacje Co jeść podczas spożywania alkoholu? Tego częstego błędu wątroba nie wybacza

Wiele osób nie wyobraża sobie picia napojów wyskokowych bez solidnej zakąski. Najczęściej są to tłuste mięsa lub słone przekąski, które mają na cel...

45
Ewa gotuje Sylwestrowe i karnawałowe przekąski Ewy Wachowicz

To już ostatni odcinek programu Ewa Gotuje w tym sezonie. Ewa Wachowicz zaprosiła w nim widzów do wspólnego przygotowania czterech przekąsek sylwes...

13