Pasteryzacja to proces konserwacji żywności, najczęściej polegający na gotowaniu weków w garnku z wodą przez około 20 minut. Świetną alternatywą dla tego klasycznego sposobu, jest pasteryzowanie przetworów w zmywarce. Co jeszcze warto wiedzieć o pasteryzacji?
Sprawdź także: Czy ogórki należy moczyć przed kiszeniem?
Dlaczego należy pasteryzować przetwory?
Głównym celem pasteryzowania weków jest pozbycie się bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Należy pamiętać o tym, że im większy mamy słoik, tym dłużej powinna trwać jego pasteryzacja. Warto wiedzieć również, że słodkie przetwory takie, jak konfitury czy dżemy będą szybciej gotowe, niż na przykład warzywa w zalewie octowej.
Pamiętaj, żeby robić przetwory tylko ze zdrowych i świeżych warzyw i owoców. Zrezygnuj z odcinania spleśniałych, czy nadgniłych części. Zepsute produkty spożywcze mogą powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ponadto niektóre gatunki pleśni mogą być trujące oraz rakotwórcze. Dlatego zasadę nic nie może się zmarnować, w tym wypadku lepiej odłożyć na drugi plan, na pierwszym stawiając swoje zdrowie.
Jakie owoce i warzywa można pasteryzować?
Wiele owoców i warzyw, którymi możesz cieszyć się w trakcie letnich miesięcy, nadaje się na przetwory, a co za tym idzie do poddania pasteryzacji. Jeśli chcesz przygotować owocowe dżemy, konfitury, soki, owoce w syropie, lub kompoty możesz użyć m.in.: truskawek, malin, wiśni, czereśni, śliwek, moreli, brzoskwiń, porzeczek, agrestu, jabłek, gruszek i jagód. Warto pamiętać, że dodanie cukru do przetworów to również sposób na konserwowanie żywności.
Do warzyw, które świetnie sprawdzą się w przetworach, należą, m.in.: ogórki, cukinia, papryka, pomidory, kalafior, dynia, buraki, czy kapusta. Warto zrobić również przetwory z użyciem grzybów.
Jak pasteryzować weki w zmywarce?
Pasteryzowanie przetworów w zmywarce jest bardzo proste. Ten patent świetnie sprawdzi się zwłaszcza, wtedy kiedy masz wiele przetworów do pasteryzowania. Wystarczy ułożyć zakręcone słoiki pokrywką do dołu, a następnie nastawić program zmywarki na około 70 do 75 stopni. Włącz sprzęt i poczekaj, aż skończy się cykl. Kiedy słoiki wystygną, ustaw je w chłodnym miejscu wieczkami do góry.
Pasteryzowanie przetworów w piekarniku
Weki możesz pasteryzować również w piekarniku. Słoiki z przetworami ustaw na blasze piekarnika, zadbaj o to, by nie stały zbyt blisko siebie i nie dotykały jeden drugiego. Na blachę wylej wodę, po czym włóż ją do piekarnika. Następnie ustaw temperaturę na około 130 stopni. Włącz piekarnik i odczekaj od pół godziny do 40 minut. Po tym czasie wyłącz sprzęt, poczekaj do momentu, aż słoiki przestygną, potem ustaw je w chłodnym miejscu, pokrywkami do góry.
Zastanawiasz się, jakie przetwory przygotować w tym roku? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
9. Pyszna sałatka z ogórków
Zobacz przepisPyszna sałatka z ogórków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Masz refluks? Oprócz leków stosuj te zalecenia i rady »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Nie tylko ogórki i kapusta. 5 warzyw idealnych na kiszonki
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »