Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Kolor obłędny, smak cudowny. Taki dżem można zrobić o każdej porze roku, ale jesienią marchewka jest najsmaczniejsza.
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 134
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1167
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 464
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 134
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1167
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 464
Składniki
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owoców. Marchewki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać cukier, otartą skórkę z pomarańczy, z cytryny i sok. Przy pomocy blendera zmiksować marchewkę. Gotować/smażyć na mały ogniu do uzyskania właściwej konsystencji. Często mieszać i pilnować , żeby dżem nie przywarł do dna. Dżem musi być gęsty, mocno odparowany. Na koniec dodać szczyptę kardamonu. Przełożyć dżem do wyparzonych słoiczków. Szczelnie pozamykać nakrętki. Odwrócić do góry denkami. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nałożymy dżem bardzo gorący nie trzeba pasteryzować. Smacznego.