Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Kolor obłędny, smak cudowny. Taki dżem można zrobić o każdej porze roku, ale jesienią marchewka jest najsmaczniejsza.
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 224
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25585
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 224
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25585
Składniki
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owoców. Marchewki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać cukier, otartą skórkę z pomarańczy, z cytryny i sok. Przy pomocy blendera zmiksować marchewkę. Gotować/smażyć na mały ogniu do uzyskania właściwej konsystencji. Często mieszać i pilnować , żeby dżem nie przywarł do dna. Dżem musi być gęsty, mocno odparowany. Na koniec dodać szczyptę kardamonu. Przełożyć dżem do wyparzonych słoiczków. Szczelnie pozamykać nakrętki. Odwrócić do góry denkami. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nałożymy dżem bardzo gorący nie trzeba pasteryzować. Smacznego.