Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychota. Kolor obłędny, smak cudowny. Taki dżem można zrobić o każdej porze roku, ale jesienią marchewka jest najsmaczniejsza.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4373
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11872
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4373
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11872
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Pomarańcze i cytrynę wyszorować, osuszyć i otrzeć skórkę. Wycisnąć sok z owoców. Marchewki obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać cukier, otartą skórkę z pomarańczy, z cytryny i sok. Przy pomocy blendera zmiksować marchewkę. Gotować/smażyć na mały ogniu do uzyskania właściwej konsystencji. Często mieszać i pilnować , żeby dżem nie przywarł do dna. Dżem musi być gęsty, mocno odparowany. Na koniec dodać szczyptę kardamonu. Przełożyć dżem do wyparzonych słoiczków. Szczelnie pozamykać nakrętki. Odwrócić do góry denkami. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nałożymy dżem bardzo gorący nie trzeba pasteryzować. Smacznego.