Dania jednogarnkowe

Kiszenie ogórków to jeden ze sprawdzonych sposobów na przedłużenie ich świeżości. Przygotowanie słoików na zimę jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu. Często jednak podczas przyrządzania przetworów popełniamy podstawowe błędy. Co zrobić, aby ogórki kiszone wyszły jędrne i chrupiące? Czy należy je moczyć przed włożeniem do słoika? Sprawdźcie!

Fot. 123RF/Picsel

Jakie ogórki wybrać do kiszenia?

Na smak kiszonek ma wpływ jakość warzyw oraz sposób ich obróbki. Wybierając ogórki do kiszenia, powinniśmy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na ich świeżość. Najlepiej sprawdzą się tutaj twarde ogórki prosto z pola, zebrane na kilka godzin przed kiszeniem, z kłującymi brodawkami, tzw. kolcami. Jeśli nie mamy dostępu do własnych upraw, przed zakupem warto jednego z nich przełamać na pół i sprawdzić, czy nie jest zbyt suchy i gąbczasty w środku. Jeśli nie jesteśmy w stanie złamać go w dłoniach na dwie części, a po rozkrojeniu okazuje się, że ma on blady kolor i brakuje mu wody – to oznacza, że warzywa są najprawdopodobniej przenawożone i nie nadają się do kiszenia.

Do słoików powinniśmy dobierać ogórki średniej wielkości. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że po ukiszeniu nie będą puste w środku.

Moczenie ogórków – czy można pozostawić je w wodzie przed kiszeniem?

Przed włożeniem ogórków do słoików bądź butelek, należy je namoczyć i dokładnie umyć. Pozostawienie świeżych ogórków w zimnej wodzie na kilka godzin przed kiszeniem sprawi, że będzie można je łatwiej doczyścić. Dodatkowo po ukiszeniu ogórki będą bardziej jędrne i chrupiące. Najlepiej moczyć je przez dwie do czterech godzin przed włożeniem do słoika.  

Sprawdzony przepis na kiszone ogórki

Odpowiednie przygotowanie ogórków to połowa sukcesu. Pozostała część to wybór odpowiednich dodatków i zalewa. Do zrobienia kiszonych ogórków będziemy potrzebowali następujących składników.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • pęczek świeżego kopru z baldachami
  • 2 główki czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2 l letniej wody
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • czarny pieprz ziarnisty
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • liście chrzanu
  • liście wiśni
  • liście czarnej porzeczki
  • liście dębu

Ogórki gruntowe wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy je przez dwie do czterech godzin. Po tym czasie dokładnie myjemy ogórki i przekładamy na durszlak, żeby obciekły z wody.

Na dno czystych, wyparzonych słoików wkładamy po jednym baldachimie kopru.

Ogórki układamy ciasto w słoikach. Do każdego z nich dajemy po jednym listku laurowym, dwóch ziarenkach ziela angielskiego, pieprzu, dwóch ząbkach czosnku i niewielkim kawałku chrzanu.

Na górę słoików układamy po jednym, niewielkim liściu chrzanu, wiśni, dębu i czarnej porzeczki.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, całość podgrzewamy, aż sól się rozpuści. Letnią zalewę przelewamy do słoików. Wszystkie składniki powinny być przykryte taflą wody.

Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Po kilku tygodniach będą gotowe do jedzenia.

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nie tylko ogórki i kapusta. 5 warzyw idealnych na kiszonki

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Ding Dong

Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kr...

Odsłon: 1160

60 min
1
Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 88

15 min
1
Dania główne Pałki pieczone w rękawie

Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...

Odsłon: 219

15 min
6
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 280

30 min
6
Ciasta Babka cytrynowa

Cisto połączone z cytryną to bardzo smaczne danie, które warto zrobić, zjeść...

Odsłon: 319

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0