Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Zielony kolor od razu rzuca się w oczy. Poza tym to warstwowe ciasto świetnie smakuje i warto je zrobić o każdej porze roku.
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5592
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5592
Składniki
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj. Dodaj żółtka i lekko zamieszaj. Wsyp obydwie mąki i kilka kropel ekstraktu. Zmiksuj krótko. Wyłóż ciasto na blachę o wielkości ok. 36 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 35-40 minut w 170 stopniach Celsjusza i odstaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. W 1/4 zimnego mleka roztrzep mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Resztę mleka zagotuj z cukrem. Na gotujące się mleko wlej mieszankę z mąką i żółtkami, cały czas mieszając. Gotuj do zgęstnienia, powstanie budyń. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
W tym czasie zrób galaretki. Rozpuść je we wrzątku i odstaw do ostudzenia.
Wróć do przygotowywania kremu budyniowego. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń, miksując do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
Teraz złóż ciasto. Na cieście wyłóż połowę kremu budyniowego i wylej tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki aż do momentu, kiedy całość się zetnie. Rozsmaruj drugą połowę kremu budyniowego i ułóż na wierzchu kiwi pokrojone w plasterki. Zalej resztą galaretki i wstaw ciasto żółw do lodówki do całkowitego schłodzenia.