Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Śniadania
  • Prawdziwe rogale z makiem
  • Śniadania
  • Przepis na

Prawdziwe rogale z makiem

23.08.2020 Odsłon: 5851
5.0 (22 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale jakieś 30 lat temu (i więcej). Chrupiąca skórka, mięciutkie w środku. Można było jeść z samym masłem (niebo w gębie!!!) lub z dodatkiem dżemu albo konfitury. Nie robię ich często, bo nie jest to super dietetyczna rzecz. Ale ten smak jest grzechu wart. Więc czasem piekę i podaję najbliższym na niedzielne śniadanie…

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (9)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 87

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 193

do 15 min 15 min
15
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 429

do 30 min 30 min
7
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 78

do 15 min 15 min
12
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 713

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2845

> 60 min >60 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Śniadania

smażony bób z jajkiem

Śniadania smażony bób z jajkiem

Kiedy ciepło na dworze i nie chce się zbyt długo stać przy garach, takie prze...

  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Jajka

Odsłon: 87

do 15 min 15 min
3
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 193

do 15 min 15 min
15
wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 429

do 30 min 30 min
7
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 78

do 15 min 15 min
12
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 713

do 30 min 30 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2845

> 60 min >60 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Śniadania
Smaker
Prawdziwe rogale z makiem
Autor:
Facet_w_kuchni
> 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Składniki na zaczyn:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g mleka podgrzanego do temp. 30 stopni C
  • 100 g mąki pszennej typ 550
  • 5 g cukru
  • .
  • Składniki na rogale:
  • Uzyskany zaczyn
  • 200 g ciepłego mleka
  • 400 g mąki pszennej typ 550
  • 10 g soli
  • 20 g oleju
  • Mleko do posmarowania
  • Mak do posypania
Sposób przygotowania:
1

Do szklanej lub plastikowej miski wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży i cukru. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy aż do uzyskania zwartej papki. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką kuchenną i odstawiamy na 15 minut.

2

Do miski z zaczynem wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy przy pomocy drewnianej lub silikonowej łyżki. Następnie dodajemy olej i mąkę. Ponownie mieszamy. Kiedy zaczyna nam się pojawiać w misce jednolita masa, dodajemy sól. Odkładamy łyżkę i dalej wyrabiamy w misce ciasto dłonią. Następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na dłuższą chwilę, żeby odpoczęło.

3

Tak na marginesie. Tajemnica wyrobów z ciasta drożdżowego tkwi w kilkukrotnym ich wyrabianiu i robieniu przerw aby „odpoczęło”. Takie ciasto odwdzięczy nam się wspaniałym smakiem…

4

Wyciągamy ciasto na blat lub stolnicę. Jeśli ciasto nie „klei” się do rąk, to nie podsypujemy mąką. Wyrabiamy rękoma tak, aby zrobiło się gładkie i aby mieć pewność, że nie ma już żadnych suchych fragmentów mąki. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

5

Po tym czasie wyciągamy ciasto na blat lub stolnicę. Formujemy dłońmi prostokąt i dzielimy na 6 lub 8 równych części. W zależności od tego ile i jak dużych rogali chcemy uzyskać. Następnie, po kolei, każdy z kawałków ciasta nakrywamy dłonią ułożoną w „kopułę” i delikatnie robiąc nią kółka formujemy z nich kule (piekarze mówią: „kulamy”). Mimo dość długiego opisu zajmie to dosłownie kilka chwil. I nie podsypujemy mąką, bo kulki będą się ślizgały… Kiedy mamy już wszystkie kule, przykrywamy ściereczką i dajemy im „odpocząć” 5 do 10 minut.

6

Po tym czasie blachę wykładamy papierem do pieczenia. I przystępujemy do formowania rogali. Powinno to zająć od 10 minut do kwadransa. W zależności od tego jaką mamy wprawę… Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy dłońmi, a następnie wałkujemy tak aby uzyskać podłużny, lekko owalny kształt. Taki jak na zdjęciu.Ponieważ ciasto jest dość elastyczne, to trzeba kilkukrotnie je przekładać i wałkować. Za każdym razem ono jednak próbuje wracać do poprzedniego kształtu. Dlatego na tym etapie trzeba odrobiny cierpliwości i uporu. Rozwałkowany kawałek powinien mieć około 5 mm grubości.

7

Kiedy mamy już rozwałkowany „placek”, odkładamy wałek i zaczynamy dość ciasno zwijać ciasto. Robimy to obiema dłońmi, tak aby wyszedł nam rulonik. Zaginamy końcówki aby uzyskać kształt półksiężyca. I układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jak na tym zdjęciu. Ważne! Układamy tak, jak na zdjęciu. „Języczek”, który powstał na środku naszego rogala powinien znaleźć się pod spodem. Inaczej w trakcie pieczenia rogal będzie nam się rozwijał… Przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.

8

Po tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy grzanie na 200 stopni. Jeśli mamy termoobieg to dołączamy tę opcję. Kiedy piekarnik się nagrzewa, my smarujemy nasze wyrośnięte rogale mlekiem. Następnie posypujemy makiem. Obficie. Wkładamy do piekarnika na około 20 – 25 minut (zależy od piekarnika). Kiedy są już rumiane możemy sprawdzić pukając w spód rogala. Jeśli wydaje „głuchy” odgłos, to znaczy, że jest odpowiednio upieczony. Teraz zostawić do ostygnięcia i pałaszować… Gwarantuję, że jeśli zrobicie raz, to będziecie wracać do tego smaku. A nie wyrobów „rogalopodobnych”, które są powszechnie dostępne w naszych sklepach.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki