Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym twarożkiem. Dopełnieniem dania są słodkie, gotowane kolby kukurydzy, które nadają całości letniego, domowego charakteru. :)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 955
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, umieścić w folii aluminiowej na blasze. Następnie polać łyżką stopionego masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę i 45 minut w temperaturze 175 stopni C.
W tym czasie wyszorować ziemniaki, osuszyć i każdy zawinąć w folię aluminiową. Dodać do blachy z mięsem na ok godzinę przed końcem pieczenia.
Kolby kukurydzy umyć. Włożyć do wrzącej wody. Przykryć i gotować przez 20 minut. Następnie osączyć i pokroić w kawałki.
Miód wymieszać z sokiem cytrynowym. Dodać sól i pieprz. Mieszaniną posmarować schab na ok 20 minut przed końcem pieczenia.
Mięso wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Sos z mięsa zlać do rondelka. Dodać do niego mąkę i zagęścić ciągle mieszając.
Ziemniaki lekko odwinąć z folii, przekroić i na każdym nałożyć łyżkę twarożku ziołowego.
Przygotować półmisek nakładając na niego kukurydzę, ziemniaki oraz mięso polane sosem. Całość można ozdobić koperkiem. Smacznego! :)