Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób.
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób.
Musimy mieć duży słój, który potem postawimy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu lub kamionkę. Ja wykorzystałam 1,5 kg ogórków, korzeń chrzanu, koper i główkę czosnku. Można też wszystkie niezbędne dodatki do kiszenia dostać w sklepie już przygotowane i ładnie związane razem.
Ogórki i koper dobrze myjemy. Korzeń chrzanu i czosnek obieramy. Koper wkładamy na spód słoika, dorzucamy pokrojony w kawałki korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Wszystkie ogórki dosyć ciasno układamy dosyć ciasno w słoiku. Wszystko zalewamy ciepłą jeszcze zalewą. Zalewa to dwa litry zagotowanej wody z 2 łyżkami soli. (Na 1 litr – 1 łyżka soli).
Po dodaniu zalewy upewniamy się, że wszystkie ogórki są w niej zanurzone. Ja przykryłam je plastikowym wieczkiem i dodatkowo obciążyłam. Otwór słoika przykryłam gaża tak aby do środka nie wpadł żaden owad.
Teraz tylko trzeba kilka dni poczekać i ogóreczki będą gotowe :)
Czy może byc cos lepszego niż ogórki małosolne własnej roboty?
Odsłon: 257
Pyszny obiad w kilka chwil :) Pierś z kurczaka z kurkami z sosie śmietanowym...
Odsłon: 649
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 128
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 1518
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 165
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 349
Pyszny obiad w kilka chwil :) Pierś z kurczaka z kurkami z sosie śmietanowym...
Odsłon: 649
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 128
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 1518
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 165
Zielone pomidory przygotowane w ten sposób idealnie zachowują strukturę, są m...
Odsłon: 349
Składniki
Najlepsze kiszone ogórki, to te, które ukisimy własnoręcznie :) Ja uwielbiam małosolne, dlatego często ogórki znikają zanim na dobre zdążą się porządnie ukisić. Takie ogóreczki przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Musimy mieć duży słój, który potem postawimy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu lub kamionkę. Ja wykorzystałam 1,5 kg ogórków, korzeń chrzanu, koper i główkę czosnku. Można też wszystkie niezbędne dodatki do kiszenia dostać w sklepie już przygotowane i ładnie związane razem. Ogórki i koper dobrze myjemy. Korzeń chrzanu i czosnek obieramy. Koper wkładamy na spód słoika, dorzucamy pokrojony w kawałki korzeń chrzanu i ząbki czosnku. Wszystkie ogórki dosyć ciasno układamy dosyć ciasno w słoiku. Wszystko zalewamy ciepłą jeszcze zalewą. Zalewa to dwa litry zagotowanej wody z 2 łyżkami soli. (Na 1 litr – 1 łyżka soli). Po dodaniu zalewy upewniamy się, że wszystkie ogórki są w niej zanurzone. Ja przykryłam je plastikowym wieczkiem i dodatkowo obciążyłam. Otwór słoika przykryłam gaża tak aby do środka nie wpadł żaden owad. Teraz tylko trzeba kilka dni poczekać i ogóreczki będą gotowe :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Mięsna zapiekanka " Zielony ludzik "
Przekąski
Meksykańskaie placuszki z cukinii i kukurydzy
Przekąski
Roladki z twarożkiem. Super na śniadania i imprezy.
Przekąski
Cukinia w cieście naleśnikowym
Mięsna zapiekanka " Zielony ludzik "
Zapiekanki mięsno-warzywne to moja specjalność. Idealne na ciepło i zimno, do...
Odsłon: 91
Meksykańskaie placuszki z cukinii i kukurydzy
Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej.
Odsłon: 170