Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z winogron

Dżem z winogron

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 330

Dodano:

Odsłon: 7307

Małe, pyszne, słodkie ogrodowe winogrona świetnie nadają się na dżem :) To jeden z pomysłów na ich wykorzystanie. Dżem z winogron jest lekko cierpki, a swym smakiem przypomina dżem z czarnej porzeczki. Taki dżem to nie tylko świetny dodatek do kanapek czy naleśników, ale także idealnie sprawdzi się w takich wypiekach jak np. ciasto pleśniak.

Składniki

  • winogrona granatowe ogrodowe 3 kg
  • Cukier 450 g
  • Sok z cytryny 1/4 szklanki (ok. 1 sztuka)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z winogron

Przygotowanie

  1. Kiście obrać z owoców. Owoce przebrać, umyć i lekko osuszyć. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Lekko rozgnieść tłuczkiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje większość wody.

  2. Owoce przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. Ponownie zagotować, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący dżem przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń