Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, pyszne, słodkie ogrodowe winogrona świetnie nadają się na dżem :) To jeden z pomysłów na ich wykorzystanie. Dżem z winogron jest lekko cierpki, a swym smakiem przypomina dżem z czarnej porzeczki. Taki dżem to nie tylko świetny dodatek do kanapek czy naleśników, ale także idealnie sprawdzi się w takich wypiekach jak np. ciasto pleśniak.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10470
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336800
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4431
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424015
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10470
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336800
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4431
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424015
Składniki
Kiście obrać z owoców. Owoce przebrać, umyć i lekko osuszyć. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Lekko rozgnieść tłuczkiem i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż odparuje większość wody.
Owoce przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i skórek. Ponownie zagotować, dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż dżem zacznie gęstnieć. Gorący dżem przelać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.