Najciekawsze trendy kulinarne na rok 2021

Mijający rok, także pod względem kulinarnym, dla wielu z nas wyglądał zdecydowanie inaczej niż moglibyśmy się tego spodziewać. A czego możemy spodziewać się w roku 2021? Analiza zbliżających się trendów wskazuje, że będzie pysznie.

Fot. 123RF/Picsel

Co pewien czas świat kulinariów zostaje zdominowany przez mody, które zmieniają nasze codzienne przyzwyczajenia. Właśnie w ten sposób w przeszłości na nasze stoły przebojem wdarło się chociażby awokado, organiczne produkty lub dania kuchni japońskiej. Czym zaskoczy nas rok 2021? Oto sześć trendów, które zdaniem ekspertów ukształtują gastronomię w ciągu najbliższych dwunastu miesięcy.

Domowa piekarnia

Gdy pandemia zamknęła nas w domach, wiele osób postanowiło zająć się domowym wypiekiem pieczywa. W wielu przypadkach bardzo szybko przemieniło się to w zupełnie nową, smakowitą pasję. Wiele wskazuje na to, że w nadchodzącycm roku nie tylko nie porzucimy tego hobby, ale również zaczniemy je jeszcze dokładniej zgłębiać. Coraz częściej będziemy produkować domowe zakwasy oraz eksperymentować z nietypowymi metodami wypieku, odkrywając tajniki sztuki piekarniczej.

Kiszonki, kiszonki i jeszcze raz kiszonki

Trend ten rozpoczął się jeszcze w ubiegłym roku, jednak przewiduje się, iż w najbliższej przyszłości przybierze na sile. Spodziewajcie się, że w ciągu najbliższych miesięcy blogerzy, kucharze oraz miłośnicy kulinariów zwrócą swą uwagę ku przepisom zawierającym kiszone oraz marynowane warzywa. Znacznie częściej będziemy sięgać również po kefir, jogurty, kimchi oraz pastę miso.

Kiszonki możemy traktować jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Zawarty w nich kwas mlekowy, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami.

Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Okazuje się również, że sfermentowane produkty mogą nam pomóc dbać o linię. Zawierają sporo błonnika, dzięki któremu czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty podjadać między posiłkami. Co więcej, warzywa podczas kiszenia stają się mniej kaloryczne, ponieważ zawarty w nich cukier zmienia się w dobroczynny kwas mlekowy.

Postaw na to co lokalne

Co prawda zwiększone zainteresowanie lokalnymi produktami możemy obserwować już od kilku lat, jednak w najbliższym czasie ma to przybrać zupełnie inny wymiar. Najsłynniejsi szefowie kuchni zwrócą się w kierunku tzw. hiperlokalności. Zgodnie z tą zasadą powinniśmy sięgać po produkty nie tyle z naszego kraju czy też regionu, a te które zostały wyprodukowane możliwie jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania.

Pożegnanie z alkoholem

Badania wskazują, iż młode pokolenie jest coraz bardziej skoncentrowane na zdrowym trybie życia, co przekłada się na znaczny spadek spożycia alkoholu w tej grupie. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z wyniszczającego działania napojów wyskokowych, dlatego też sięga po nie sporadycznie lub całkowicie z nich rezygnuje. Alternatywę dla tradycyjnych drinków stanowią mocktaile czyli bezalkoholowe koktajle o naprawdę zaskakujących smakach. To właśnie one mają na dobre zagościć w naszym menu w roku 2021.

Kuchnie - duchy

W czasie pandemii wiele restauracji musiało zmierzyć się z nową, bardzo trudną rzeczywistością. Niestety, wiele lokali zostało zamkniętych, co nie oznacza, że całkowicie zniknęły z rynku. Niektórzy restauratorzy postanowili zacząć działać w trybie tzw. "ghost kitchen" czyli kuchni-widma. Restauracja pracująca w ten sposób skupia się głównie na dostawach jedzenia do domów klientów, nie posiadając lokalu, w którym przyjmowano by gości w tradycyjnej formie. Kucharze pracują zwykle w kuchni dzielonej pomiędzy kilka zespołów lub goszczą w zaprzyjaźnionych restauracjach. W ten sposób koszty prowadzenia lokalu znacznie się zmniejszają, a restauratorzy mają szansę przetrwać trudne czasy.

Inspiracja: Środkowy Wschód

Jak wskazują specjaliści, zdążyliśmy się już znudzić kuchnią tajską i japońską, które jeszcze nie tak dawno temu uznawaliśmy za bardzo egzotyczne. W poszukiwaniu kulinarnych doznań, skierujemy swój wzrok na nieodkryty dotąd Środkowy Wschód. W tym roku na naszych stołach zagoszczą potrawy typowe dla Kazachstanu, Uzbekistanu czy Tadżykistanu, oparte na aromatycznych potrawach mięsnych, produktach mącznych oraz nabiale. Ci, którzy nie unikają tego typu składników, zajadać się więc będą dobrze przyprawionymi pierożkami, makaronami czy tradycyjnym dla tych regionów pieczywem, jak choćby noni, baursakczy, patyr.

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

-----------------------------------------------------

Samochód 20-lecia na 20-lecie Interii!

ZAGŁOSUJ i wygraj ponad 20 000 złotych - kliknij.

 

Zapraszamy do udziału w 5. edycji plebiscytu MotoAs. Wyjątkowej, bo związanej z 20-leciem Interii. Z tej okazji przedstawiamy 20 modeli samochodów, które budzą emocje, zachwycają swoim wyglądem oraz osiągami. Imponujący rozwój technologii nierzadko wprawia w zdumienie, a legendarne modele wzbudzają sentyment. Bądź z nami! Oddaj głos i zdecyduj, który model jest prawdziwym MotoAsem!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 122

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 54

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1