Najlepsza kawa dla cukrzyków i dla tych, którzy chcą się odchudzić. Sekretem jest kremowy dodatek

Pierwszą popularność zyskała pod koniec 2023 roku, a początkiem 2024 roku już szturmem podbiła podniebienia Polaków. Choć nie wszyscy jeszcze o niej słyszeli, kawę z tahini nazwano już następczynią bulletproof coffee. Co to jest i jak działa kawa z tahini? Przekonaj się, poznając ten kulinarny hit.

Kawa z tahini - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Już nie kawa kuloodporna, a ta z dodatkiem tahini jest hitem wśród miłośników kofeiny. Bulletproof coffee łączyła kawę z olejem i masłem, a w tym przypadku sekretnym składnikiem jest kremowa pasta. Co to jest tahini i jak działa po połączeniu z pobudzającym napojem? Dowiedz się, odkrywając apetyczny i zdrowy przepis.

Sprawdź także: Jeśli możesz, pij codziennie. Dają żelazną odporność i wzmacniają organizm

Co to jest tahini?

Nazwa tego kremowego dodatku dla niektórych może brzmieć obco i nic dziwnego, bo wywodzi się z Azji i Bliskiego Wschodu. Co to jest tahini? Nic innego jak pasta sezamowa, która przyrządzana jest z lekko prażonych lub niełuskanych ziaren. W zależności od sposobu przygotowania jest mniej lub bardziej gorzka.

Stanowi świetną bazę do wielu potraw, m.in. hummusu, baba ghanoush czy musu chałwowego. Może być więc używana jako dodatek do zup, sosów, makaronów czy deserów. Okazuje się, że jest także rewelacyjnym składnikiem kawy.

Kawa z tahini - przepis

Jak zrobić kawę z tahini? Przepis wcale nie jest skomplikowany, nawet jeśli postanowisz przygotować pastę sezamową w domu. Oczywiście możesz też kupić ją w sklepie, gdzie jest łatwo dostępna i sprzedawana w słoiczkach. Zachęcamy jednak, abyś od początku do końca miał wpływ na to, co pijesz. Taka kawa z tahini zadziała najlepiej na twój organizm.

Przepis na kawę z tahini musi rozpocząć się od przyrządzenia pasty z sezamu. Zaopatrz się w 200 gramów sezamu i trzy łyżki oliwy z oliwek. Ziarna upraż delikatnie na patelni, żeby wzmocnić ich aromat. Wystarczy kilka minut, na małym ogniu i często mieszając, aby uniknąć ich spalenia i zgorzknienia. Następnie przesyp sezam do blendera i wlej oliwę z oliwek. Miksuj przez kilka minut, do połączenia w kremową, lekko lejącą się pastę. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej z góry polewając lekko oliwą. 

Gdy tahini jest już gotowe, zabierz się za parzenie kawy. Wystarczy do filiżanki wsypać łyżeczkę lub dwie kawy, zalać ok. 200 ml gorącej wody, dodać 50 ml mleka i łyżeczkę tahini. Wszystko najlepiej jest dokładnie przemieszać do połączenia, a jeśli marzysz o idealnie kremowej konsystencji - krótko zmiksuj cały napój, np. używając elektrycznego spieniacza do mleka (wówczas pozbędziesz się ewentualnych grudek zbitej pasty). Gdy nie lubisz białej kawy, po prostu wlej więcej wody. Gdyby napój okazał się zbyt gorzki, możesz użyć nieco cukru lub kostkę białej czekolady, której smak świetnie komponuje się z sezamowym dodatkiem.

Kawa z tahini

 Kawa z tahini Zobacz przepis

Kawa z tahini - przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak działa kawa z tahini?

Znasz już przepis, ale czy wiesz, jak działa kawa z tahini? Napój wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, które zależne są oczywiście od dwóch jego składników. Pasta sezamowa to bogate źródło tłuszczów i białek, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza mu również błonnika pokarmowego, witamin (E i tych z grupy B) i minerałów (żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez). Zarówno kawa, jak i tahini, wśród wartości odżywczych zawierają także niezwykle cenne antyoksydanty.

Jak działa kawa z tahini? Ze względu na obecność przeciwutleniaczy, neutralizuje wpływ wolnych rodników, łagodząc stres oksydacyjny, przeciwdziałając starzeniu się organizmu i zapobiegając rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych (nowotworów, cukrzycy, udarów). Wartości odżywcze przekładają się też na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i ciśnienia we krwi, łagodzenie stanów zapalnych i poprawę pamięci oraz koncentracji

Co więcej, obecność błonnika pokarmowego w tahini pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, przyspieszając perystaltykę jelit i dbając o prawidłową mikroflorę. Kawa z pastą sezamową będzie też świetnym wyborem dla diabetyków. Okazuje się, że regularne spożywanie tahini powoduje znaczny spadek stężenia białka hsCRP (wskaźnika stanu zapalnego w organizmie) we krwi u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Picie napoju może więc pomóc w ograniczeniu skutków ubocznych tej choroby, czyli uszkadzaniu komórek w związku z przewlekłym stanem zapalnym organizmu.

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Powinny na stałe zagościć na talerzu nadciśnieniowców. Pięć skutecznych produktów »

Co zrobić, gdy wilgoć jest w domu? Czym grozi wilgoć, ile kosztuje osuszenie? »

Uszczęśliw jelita prostym deserem. Robił prawdziwą furorę jeszcze w czasach PRL-u »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
Desery Szyszki z kajmaku

Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...

Odsłon: 128

60 min
5
Desery Lody w waflu

Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...

Odsłon: 879

15 min
14
15 min
6
15 min
2

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13